• Fri. Mar 31st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Uniunea Europeană se îndreaptă spre formarea unui cartel al cumpărătorilor de gaze naturale

Mar 9, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Uniunea Europeană va face prima sa mișcare ca grup de cumpărători pe piața internațională a gazelor naturale luna viitoare, când va lansa prima licitație pentru furnizori, scrie oilprice.com.

Licitația urmează după luni de discuții privind cea mai bună modalitate de a asigura aprovizionarea cu gaze naturale pentru blocul de 27 de membri, astfel încât să se evite ca unele state membre să supraliciteze alte state membre din cauza buzunarelor lor mai mari.

Soluția a fost găsită în ceea ce ar fi, de fapt, un cartel al cumpărătorilor. Potrivit Bloomberg, primele oferte, de la furnizori de gaze din Statele Unite, Orientul Mijlociu și Africa, urmează să fie semnate în luna iunie.

Prețul va fi punctul nevralgic în acest exercițiu comun de cumpărare. Unul dintre scopurile întregului efort a fost acela de a menține prețurile la gaze la un nivel scăzut prin cumpărarea unor volume mai mari. În plus, prețurile gazelor naturale sunt în prezent mult mai mici decât erau în urmă cu un an. Cu toate acestea, UE are nevoie să cumpere mult gaz, iar aceste achiziții în vrac ar putea foarte bine să determine creșterea prețurilor.

Necesarul total de gaze al UE plus patru țări vecine se ridică la 24 de miliarde de metri cubi în următorii trei ani, potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic. Aceasta reprezintă o cantitate mare de gaz care trebuie procurată de pe piața mondială la vedere.

“Este clar că trebuie să schimbăm cursul economic în Europa”, a declarat Sefcovic într-un interviu acordat Bloomberg. “Cred că creăm un nou sistem care va crește concurența și va aduce noi furnizori și va împinge prețurile energiei în jos. De când am început acest exercițiu, există un interes enorm din partea furnizorilor internaționali.”

50 de furnizori de gaze, gata să colaboreze

Potrivit acestuia, aproximativ 50 de furnizori de gaze și-au exprimat interesul de a participa la cumpărarea comună de gaze de către UE. Există, de asemenea, interes pentru cumpărarea în comun din partea marilor consumatori industriali de gaze din UE, a mai spus Sefcovic.

Cu toate acestea, prețul rămâne de o importanță crucială. Potrivit lui Sefcovic, Europa a plătit mult mai mult pentru gazul său decât SUA, de exemplu, și China. Acest lucru trebuie să se schimbe pentru ca blocul să rămână competitiv pe scena mondială.

“Ceea ce este din ce în ce mai important este că trebuie să ne ocupăm de prețuri. Nu ne putem alimenta economia la o diferență de preț atât de mare față de SUA sau China”, a declarat oficialul pentru Bloomberg.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *