• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Rusia strânge cercul suspecților în scandalul Nord Stream: ‘Doar un serviciu special ar fi în stare. Nu sunt atât de multe în lumea noastră’

Mar 9, 2023

Kremlinul susține că nu crede în existența unui ”Dr. Evil” pro-ucrainean, care s-ar afla în spatele atacului terorist de la Nord Stream, relatează TASS, informează agenția RADOR.

Kremlinul nu crede că actori nestatali pro-ucraineni s-ar putea afla în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, doar un număr redus de servicii speciale pot comite un asemenea atac terorist.

”În ceea ce privește existenţa unui ”Doctor Evil pro-ucrainean, care [se presupune] că ar fi organizat atacul, este greu de crezut aşa ceva, pentru că era o sarcină mult prea dificilă şi care putea fi îndeplinită doar de un serviciu special de stat bine pregătit şi, care nu sunt atât de multe în lumea noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând o serie de articole apărute în presa străină despre atacul terorist de la Nord Stream. El a atras atenția asupra ‘lansării simultane în diferite țări’ a știrilor în presă despre cine ar fi fost în spatele acestui atac terorist.

Peskov: “Este un precedent mult prea periculos”

“După cum observaţi, anglo-saxonii, despre care am vorbit de la bun început, au intrat în panică. Ei, în mod evident, au comis multe stângăcii, din cauza acestui atac terorist, în relațiile lor cu germanii, acest fapt este unul evident”, a mai spus Peskov. El a subliniat că este necesar să se stabilească cine a comandat și cine sunt autorii acestei infracțiuni, ”pentru că acesta este un precedent mult prea periculos privind comiterea unui atac terorist împotriva unei infrastructuri energetice critice internaționale”. “În continuare cerem o anchetă rapidă, transparentă. Cerem ca totuși să fim admiși în cadrul acestei anchete. Considerăm că este inadmisibil să se deturneze atenția ‘…’ către niște variante și ipoteze secundare. [Acest fapt] nu ar trebui să fie admis”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a adăugat că versiunea implicării Rusiei în atacurile teroriste de pe Nord Stream, lansată iniţial, a fost in categoria ştirilor false absurde, respingerea acesteia denotă că mai există rațiune în Occident. “Doar un creier inflamat poate veni cu ideea că Rusia, unul dintre principalii acționari ai acestui proiect internațional, își poate tăia singură piciorul. Aceasta este o ipoteză absurdă care a fost lansată la foc automat în discuție”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a remarcat că astăzi ‘indiferent unde s-ar întâmpla ceva, în primul rând, Rusia este cea acuzată – același lucru s-a întâmplat şi cu Nord Stream, cu acest atac terorist”. În continuare, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a subliniat că această ştire falsă este nefondată, neprobată, nu rezistă criticilor și este mult prea absurdă. Răspunzând la o întrebare despre modul în care Kremlinul tratează refuzul Occidentului de a examina această versiune, Peskov a remarcat: “Este foarte greu să o promovezi în continuare, pentru că este mult prea absurdă. E bine că cel puţin niște semne de rațiune mai există”. Important este, a subliniat el, să nu admitem astăzi deturnarea atenției către ”ipoteze de genul că ar exista un Doctor Evil pro-ucrainean”.

Dezvăluri făcute de The Times

Agențiile de informații occidentale știau despre urmele ucrainene în sabotaj pe gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 la o săptămână după explozii, a informat miercuri ziarul britanic The Times.

Potrivit autorilor materialului, NATO a încercat să se asigure că aceste informații nu vor deveni publice, deoarece acest lucru ar duce la o agravare a relațiilor dintre Ucraina și Germania. Publicația mai spune că serviciile de informații europene cunosc numele “sponsorului privat” al sabotajului. Identitatea sa nu este dezvăluită de serviciile speciale, dar vorbim despre un ucrainean bogat care se presupune că nu are legătură cu președintele Volodimir Zelenski. “Mai devreme sau mai târziu, numele său va fi cu siguranță anunțat, mai ales având în vedere faptul că se pare că și-a lăsat neobișnuita carte de vizită. Relațiile Ucrainei cu aliații săi vor rămâne în cea mai bună stare dacă această persoană însăși iese cu o mărturisire”, notează ziarul, fără a preciza ce fel de dovezi care indică identitatea “figurii influente” pot fi discutate.

În același timp, The Times scrie că “sponsorul” sabotajului ar fi plătit din fonduri personale pentru închirierea unui iaht folosit de sabotori, munca scafandrilor, fabricarea de pașapoarte false, precum și achiziționarea de “taxe în formă care sunt disponibile numai în industria de petrol și gaze sub o licență specială și pentru bani foarte mari”.

Articolul publicat menționează un briefing organizat de membrii comunității de informații pentru angajații ambasadei uneia dintre țările scandinave la Bruxelles, la doar o săptămână după sabotaj. Se presupune că au vorbit deja despre versiunea principală a ceea ce a fost. Potrivit articolului, “nu americanii, rușii sau polonezii” se aflau în spatele exploziilor, ci o companie privată ucraineană. Diplomaților li s-a spus că aceste informații nu vor fi făcute publice și au fost sfătuiți să evite să răspundă la întrebări despre motivul pentru care ancheta privind starea de urgență a fost întârziată.

Rusia atrge atenția

Noile informații analizate de oficialii americani sugerează că un grup pro-ucrainean a comis atacul asupra conductelor Nord Stream de anul trecut, un pas spre stabilirea responsabilității pentru un act de sabotaj care a derutat luni de zile anchetatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului, a informat marți The New York Times.

Oficialii americani au declarat că nu au nicio dovadă că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau locotenenții săi de top au fost implicați în operațiune, sau că autorii au acționat la comanda vreunui oficial guvernamental ucrainean.

Rusia, înclinată să creadă varianta jurnalistului Seymour Hersch

Doar că Federația Rusă se arată deranjată de noua pistă sugerată de jurnaliștii americani. Scurgerile de informații din presa americană despre sabotajul de pe conductele Nord Stream și Nord Stream 2 sunt menite să-i încurce pe cei care încearcă sincer să înțeleagă acest caz și nu există încredere în imparțialitatea concluziilor serviciilor speciale americane, a declarat marți ministrul-consilier rus de la Ambasada Rusiei la Washington, Andrei Ledenev, citat de instituția la care lucrează.

Poziția Kremlinului

Informaţiile apărute în mass-media despre atacurile asupra gazoductelor Nord Stream sunt un efort “coordonat” de “a distrage atenţia”, iar Kremlinul se declară perplex faţă de faptul că oficialii americani pot presupune ceva despre atacuri fără o anchetă, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters, relatează Agerpres. “Evident, autorii atacului vor să distragă atenţia. Evident că este o intoxicare coordonată în media”, a spus Peskov pentru agenţia de presă de stat RIA.

Despre conductele Nord Stream și amenințările lui Biden

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, așa cum sunt cunoscute cele două conducte, se întind pe o distanță de peste 1200 de km (760 de mile) de la coasta de nord-vest a Rusiei până la Lubmin, în nord-estul Germaniei. Construcția primului gazoduct a costat peste 12 miliarde de dolari și a fost finalizată în 2011.

Nord Stream 2 a costat ceva mai puțin decât prima conductă și a fost finalizată în 2021, în ciuda obiecțiilor oficialilor din Statele Unite, Marea Britanie, Polonia și Ucraina, printre altele, care au avertizat că va crește dependența Germaniei de gazul rusesc. În timpul unei viitoare crize diplomatice între Occident și Rusia, au argumentat acești oficiali, Moscova ar putea șantaja Berlinul amenințând că va reduce livrările de gaz, de care germanii au depins foarte mult, în special în timpul lunilor de iarnă. (Germania a renunțat la dependența de gazul rusesc în ultimul an).

La începutul anului trecut, președintele Biden, după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă, a declarat că decizia lui Putin de a ataca sau nu Ucraina va determina soarta Nord Stream 2. “Dacă Rusia invadează, ceea ce înseamnă că tancurile și trupele trec din nou granița Ucrainei, atunci nu va mai exista Nord Stream 2”, a declarat Biden. “Îi vom pune capăt”.

Când a fost întrebat cum anume se va realiza acest lucru, Biden a spus în mod criptic: “Vă promit că vom fi capabili să o facem”.

Câteva săptămâni mai târziu, Scholz a anunțat că guvernul său va bloca punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2. La două zile după aceea, Rusia a lansat mult așteptata invazie.

De la exploziile de-a lungul conductelor din septembrie, au existat speculații galopante cu privire la ceea ce s-a petrecut pe fundul mării în apropierea insulei daneze Bornholm. Polonia și Ucraina au acuzat imediat Rusia că a plasat explozibilii, dar nu au oferit nicio dovadă.

Rusia, la rândul său, a acuzat Marea Britanie că a efectuat operațiunea – de asemenea, fără dovezi. Rusia și Marea Britanie au negat orice implicare în explozii.

O anchetă jurnalistică a plasat vina asupra SUA

Luna trecută, jurnalistul de investigație Seymour Hersh a publicat un articol pe platforma de buletin informativ Substack, concluzionând că Statele Unite au efectuat operațiunea la îndemnul lui Biden. În argumentarea cazului său, Hersh a citat amenințarea președintelui de dinaintea invaziei de a “pune capăt” Nord Stream 2, precum și declarații similare ale altor înalți oficiali americani.

Oficialii americani spun că Biden și consilierii săi de rang înalt nu au autorizat o misiune de distrugere a conductelor Nord Stream și spun că nu a existat nicio implicare a SUA.

Orice descoperire care aruncă vina pe Kiev sau pe alți actori susținuți de ucraineni ar putea provoca o reacție în Europa și ar face mai dificilă pentru Occident menținerea unui front unit în sprijinul Ucrainei.

Oficialii americani și agențiile de informații recunosc că au o vizibilitate limitată în ceea ce privește procesul decizional ucrainean.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *