• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Moș Crăciun de primăvară: parlamentarii se întrec în ajutoare pentru populație/ La Guvern este punga tot mai strânsă

Mar 9, 2023

Parlamentarii vin cu o avalanșă de propuneri legislative prin care vor să acorde ajutoare cât mai multor categorii de români. Problema este însă că nu există resurse financiare pentru aceste beneficii, iar majoritatea dintre ele nu sunt susținute de către Guvern.

Chiar zilele acestea, parlamentarii puterii au depus un proiect prin care vor ca toți angajații din mediul privat să beneficieze de tichete de vacanța în valoare de 1450 de lei. Impactul bugetar ar fi de 6 miliarde de lei anual și ar trebui să beneficieze de ea 4,2 milioane de angajați. Ministrul Finanțelor a anunțat că ar putea susține această idee, însă cu modificări. Ar putea să fie la latitudinea angajatorului, doar cei care vor să ofere acest ajutor, nu obligatoriu.

O altă propunere este aceea ca indemnizația pentru mame să crească. Potrivit proiectului, cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic de 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de 4 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Concret, dacă vorbim de salariul minim de 3000 de lei, indemnizația ar crește de la 1500 la 1800 de lei. Un alt proiect nesusținut este cel al USR prin care se cere TVA redus la 5% pentru curent electric și gaze.

Costul măsurilor promovate în Parlament

TICHETE DE VACANȚĂ – ANGAJAȚI ÎN MEDIUL PRIVAT

VALOARE: 1450 LEI

IMPACT BUGETAR: 6 miliarde lei anual (4,2 milioane beneficiari)

INDEMNIZAȚIA PENTRU MAME

85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului

Cuantum maxim crește de la 8500 lei la 12000 lei

Ex: SALARIUL MINIM – CREȘTE DE LA 1500 LEI LA 1800 LEI

TVA redus la 5% pentru energie electrică și gaze

Scăderea impozitului pe dividende de la 8% la 5%
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *