• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Relațiile Washington-Beijing stau pe un butoi cu pulbere – Noul ministru chinez de Externe avertizează cu privire la un ‘conflict’ cu SUA

Mar 7, 2023

Guvernul chinez a acuzat marţi Statele Unite de tensiunile tot mai puternice între cele două mari puteri economice mondiale şi a avertizat cu privire la riscul unui ”conflict” şi unei ”confruntări”, în cazul în care Washingtonul nu-şi schimbă direcţia în care s-a angajat, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Dacă Statele Unite nu frânează, ci continuă să accelereze pe calea rea, nicio garanţie nu poate împiedica deraierea şi va avea loc cu siguranţă un conflict şi o confruntare”, a ameninţat noul ministru chinez de Externe Qin Gang.

În prima sa conferinţă de presă în noua funcţie, în marja Adunării Naţionale Populare, la Beijing, fostul ambasador al Chinei în Statele Unite a adoptat o poziţie ofensivă, denunţând un ”pariu riscant” al Washingtonului, care s-a lansat, acuză el, într-o reprimare şi o izolare a Chinei, în loc să se lanseze într-o concurenţă.

BALON CHINEZ

”Cred că ceea ce determină relaţiile chinezo-americane ar trebui să fie interesele comune, responsabilităţile comune şi prietenia între cele două popoare”, a subliniat Qin Gang.

”Ci nu politica internă americană şi acest tip de neomaccartthysm isteric” îndreptat împotriva Chinei, a subliniat el, referindu-se la critici repetate ale clasei politice americane împotriva ţării sale.

Relaţiile Chinei cu Statele Unite, tensionate de mulţi ani în dosarele Taiwanului, comerţului şi drepturilor omului, s-au tensionat şi mai mult din cauza Războiului rus din Ucraina şi a scandalului unui aerostat chinez care a survolat teritoriul american.

Wasgingtonul a donorât luna trecută aerostatul, pe care l-a prezentat ca pe un balon spion, o acuzaţie respinsă de Beijing.

Însă felul în care Statele Unite au gestionat ”scandalul balonului” a creat o cirză diplomatică ce ar fi putut să fie evitată, a reproşat Qin Gang.

Preşedintele Xi Jinping a deplâns marţi o ”îndiguire” şi o ”reprimare” a Chinei de către Occident şi a numit Statele Unite.

În numele securităţii naţionale, Washingtonul şi-a multiplicat în ultimele luni sancţiunile impuse Beijingului în domeniul fabricării cipurilor, prin interzicerea aprovizionării cu tehnologie americană.

„MÂNĂ INVICIBILĂ” ÎN UCRAINA

Noul şef al diplomaţiei chineze a apreciat că o ”mână invizibilă” pare să alimenteze conflictul din Ucraina, cu scopul de a ”servi o anumită agendă politică”.

El a deplâns acuzaţii recente ale unor ţări din Occident, care acuză fără probe China de intenţia de a furniza armament Rusiei în Războiul pe care-l poartă în Ucraina.

Ministrul a subliniat că Beijingul nu va accepta ”sancţiunile” şi nici ”ameninţările” Statelor Unite şi ale aliaţilor acestora.

RELAŢIA BEIJING-MOSCOVA NU ESTE „O AMENINŢARE LA ADRESA VREUNEI ŢĂRI DIN LUME”

Qin Gang subliniază că China nu se află ”nici la originea crizei şi nici (nu este) parte”, că ”ea nu a furnizat armament niciunei părţi” şi îndeamnă la deschiderea unor negocieri de pace ”cât mai curând”.

La sfârşitul lui februarie, China a publicat un document în 12 puncte în care îndeamnă Moscova şi Kievul să organizeze negocieri de pace şi în care îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor – implicit a Ucrainei, în care o parte a teritoriului este controlat de către Rusia.

Relaţia Beijingului cu Moscova nu constituie ”o ameninţare la adresa vreunei ţări din lume”, a subliniat Qin Gang.
Sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *