• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Nesupunere în masă a piloților militari în rezervă ai Forțelor Aeriane Israeliene/ Protest împotriva reformelor judiciare ale premierului Benjamin Netanyahu

Mar 6, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Zeci de rezerviști din forțele aeriene israeliene au declarat duminică că nu se vor prezenta la o zi de antrenament, în semn de protest față de reformele judiciare ale prim-ministrului Benjamin Netanyahu, anunţul lor reprezentând un adevărat şoc într-o țară a cărei armată ar trebui să fie apolitică. Element strategic esenţial al Israelului, forțele aeriene s-au bazat în mod tradițional pe rezerviști în timp de război și solicită echipajelor care au fost demobilizate să se antreneze în mod regulat pentru a-şi menține nivelul de pregătire, relatează Reuters preluat de Rador.

Cu toate acestea, într-o scrisoare difuzată în presa locală, 37 de piloți și navigatori dintr-o escadrilă de avioane F-15 au afirmat că nu vor participa la exercițiile programate pentru miercuri și, în schimb, “îşi vor dedica timpul dialogului și reflecției de dragul democrației și al unității naționale”. Guvernul religios-naționalist doreşte modificări care să includă restricții asupra Curții Supreme, pe care o acuză de prea multă putere.

Criticii sunt îngrijorați de faptul că dl Netanyahu – care este judecat pentru acuzații de corupţie pe care le neagă – doreşte un control excesiv asupra sistemului judiciar. Demonstrații de protest săptămânale și din ce în ce mai ample au avut loc în țara, unii lideri ai protestelor – printre ei foști comandanţi militari – afirmând că o conduită nedemocratică a guvernului ar justifica nesupunerea în masă în rândurile militarilor. Cei 37 de rezerviști din forțele aeriene au specificat că vor renunţa la protestul de o zi dacă va fi necesar să efectueze operațiuni reale.

Un purtător de cuvânt al armatei a refuzat să comenteze scrisoarea lor, dar a spus că şeful forţelor armate, generalul-locotenent Herzi Halevy “este conștient de discursul public și de diviziune, dar nu va permite niciun fel de prejudiciu adus capacității IDF (Forțelor de Apărare Israeliene) de a-și îndeplini misiunea cea mai importantă – apărarea securității Israelului”. Ofițerii au fost instruiți să vorbească cu subalternii pe această temă, se arată în declarație, care reiterează, de asemenea, “importanța menținerii imparțialității IDF”.

Autorităţile din Israel nu fac public numărul militarilor, ceea ce face dificilă evaluarea impactului protestului rezerviștilor din forțele aeriene.

“Această mass-media israeliană iresponsabilă scoate în evidenţă orice rezervist care face vreun fel de declarație”, a declarat ministrul de finanțe Bezalel Smotrich pentru Channel 12 TV.

“Sunt zeci și sute de mii de oameni care vor continua să se înroleze în armată și să servească în rezervă și să înțeleagă că suntem frați și că suntem responsabili pentru marele miracol care este întreprinderea sionistă”.

Benjamin Netanyahu, fost ofițer în cea mai prestigioasă unitate de comando din Israel, a postat pe Twitter o fotografie cu el însuși la vârsta de recrutare cu descrierea: “Când suntem chemaţi în calitate de rezervişti, ne prezentăm mereu. Suntem o singură națiune”.

 

sursa:stiripesurse
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *