• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Sezonul de reproducere a pelicanului creţ în Bulgaria a început

Mar 5, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Pentru cel de-al optulea an consecutiv, pelicanii creţi (dalmatini) au început să cuibărească în Parcul Natural Persina, marcând un început de succes al sezonului de reproducere a speciei în Bulgaria. O echipă din Persina şi a Societăţii Bulgare pentru Protecţia Păsărilor (BSPB) a numărat aproximativ 50 de păsări adulte care îşi pregătesc cuiburile acolo la mijlocul lunii februarie, a indicat BSPB.

În aria protejată Kalimok-Brashlen au existat 32 de perechi de cuibărit pe vechea platformă artificială de cuibărit şi aproximativ 40 de pelicani pe noua platformă, construită de BSPB în decembrie 2022. Potrivit experţilor, aceste cifre sugerează un an record pentru specia din Kalimok-Brashlen, unde anul trecut 30 de perechi au crescut cu succes 30 de pui, scrie agerpres.ro.

Sezonul de reproducere a început cu succes şi în Lacul Srebarna, unde aproximativ 50 de pelicani dalmatini adulţi au fost număraţi pe platformele de cuibărit în ianuarie.

În 2022, populaţia de pelican creţ (Pelecanus crispus) din Balcani a scăzut cu aproximativ 40% în câteva luni din cauza ratei ridicate de mortalitate cauzate de o tulpină înalt patogenă de gripă aviară, înregistrată în Grecia, România, Albania şi Muntenegru, a reamintit Svilen Cheshmedzhiev de la BSPB.

Pelicanii care cuibăresc în Bulgaria au un rol important de jucat în conservarea speciei, listată ca fiind pe cale critică de dispariţie în Cartea Roşie a Bulgariei şi aproape ameninţată în Lista Roşie a IUCN. Ca parte a acestor eforturi de conservare, la mijlocul lunii februarie, o echipă a BSPB a plasat inele şi transmiţătoare prin satelit pe doi pelicani dalmaţi din zona Lacurilor Burgas. Acestea vor permite oamenilor de ştiinţă să urmărească mişcările păsărilor şi să determine unde se hrănesc şi cuibăresc, precum şi să afle mai multe despre ameninţările la adresa speciei.

Datele de telemetrie prin satelit vor fi publicate în curând pe www.life-pelicans.com, permiţând monitorizarea în timp real a mişcărilor celor două păsări.

Activităţile de conservare a pelicanului dalmatin din Bulgaria se desfăşoară în cadrul proiectului Conservarea Pelicanului Dalmatin împreună cu Black-Sea Mediterranean Flyway project (Pelican Way of LIFE), principalul proiect de conservare a speciei în Europa.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *