• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Fostul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, prins cu bijuterii de milioane de dolari în rucsac

Mar 5, 2023

Fostul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a negat, sâmbătă, că ar fi săvârşit „acte ilegale”, după un raport conform căruia bijuterii care le-ar fi fost dăruite lui şi soţiei sale de guvernul din Arabia Saudită au fost aduse în naţiunea sud-americană fără a fi declarate autorităţilor, relatează Reuters, scrie news.ro.

Guvernul succesorului lui Bolsonaro, Luiz Inacio Lula da Silva, s-a angajat să investigheze problema.

Vineri, ziarul O Estado din Sao Paulo a raportat că un membru al guvernului lui Bolsonaro a încercat să aducă în Brazilia ilegal un set de bijuterii de 3,2 milioane de dolari format dintr-un colier cu diamante, inel, ceas şi cercei, dăruit fostului preşedinte de extremă dreapta şi fostei prime doamne Michelle Bolsonaro de către guvernul saudit.

Ambasada Arabiei Saudite din Brazilia nu a comentat pe seama acestei dispute.

„Sunt acuzat de un cadou pe care nici nu l-am cerut şi nici nu l-am primit”, a spus Bolsonaro, citat într-un interviu pentru CNN Brasil. “Nu există ilegalitate din partea mea. Nu am comis niciodată acte ilegale”.

Cu toate acestea, consilierii lui Lula au promis că va fi lansată o anchetă în această chestiune.

Ministrul Justiţiei, Flavio Dino, a declarat că va solicita o anchetă a poliţiei federale, în timp ce Paulo Pimenta, purtătorul de cuvânt al preşedintelui de stânga brazilian, a subliniat că nu va exista impunitate.

„Dovezile sunt solide şi adevărul va ieşi la iveală”, a spus Pimenta.

Valorea bijuteriilor

Potrivit O Estado de S. Paulo, bijuteriile evaluate la 3 milioane de euro (3,19 milioane de dolari) au fost găsite de agenţii vamali în rucsacul unui consilier al ministrului din acea vreme al Minelor şi Energiei, Bento Albuquerque, care se întorcea dintr-o călătorie oficială în Orientul Mijlociu, în octombrie 2021.

Agenţii de pe aeroportul Guarulhos din Sao Paulo au confiscat bijuteriile, deoarece oamenii trebuie să declare orice bun în valoare de peste 1.000 de dolari atunci când intră în Brazilia, a precizat publicaţia, adăugând că administraţia Bolsonaro a încercat fără succes să recupereze bijuteriile de mai multe ori prin intermediul oficialilor guvernamentali.

Bolsonaro se află în Statele Unite, după ce a zburat în Florida la sfârşitul lunii decembrie, cu 48 de ore înainte ca Lula să depună jurământul. El a participat sâmbătă la conferinţa conservatorilor CPAC de la Washington, unde era de aşteptat să se întâlnească şi cu fostul preşedinte al SUA Donald Trump, aliatul său politic.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *