• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Guvernul se lovește de opoziția companiilor din subordine: excepțiile care vor lovi bugetul

Mar 3, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Guvernul a aprobat memorandumul prin care va solicita 90% din profiturile pe 2022 ale companiilor din subordine. Pot fi însă excepţii „în cazuri temeinic justificate“, care au probabil legătură cu planurile de investiţii ale companiilor respective. Reacţia a fost pozitivă joi la BVB, potrivit ZF.

Pe baza preţurilor de tranzacţionare din 2 martie 2023 de la Bursa de Valori Bucureşti şi luând în calcul decizia recentă a guver­nului Ciucă de a mandata repre­zentanţii statului pentru a solicita în AGA 90% din profiturile pe 2022 ale companiilor din subor­dine, cu excepţii „temeinic justi­ficate“, Ziarul Financiar a calculat ce posibile ran­damente ar putea livra investitorilor sub acest memorandum marile com­panii listate, informează Mediafax.

Astfel, cu un profit net anunţat de 2,7 miliarde de lei în anul 2022, ceea ce la o cotă de repartizare de 90% spre dividende înseamnă 2,46 miliarde de lei, Nuclearelectrica (SNN) ar putea distribui un dividend brut de 8,14 lei pe acţiune. La preţul de joi de tran­zacţionare de 45,85 lei pe acţiune, ran­damentul posibil al dividendelor ar fi de 17,8%. În cazul Romgaz de 14,5%, la Transgaz de 8,5%, la Conpet de 8,9%, iar la Transelectrica de 24,2%.

„Era de aşteptat ca statul să menţină la 90% rata de distribuţie a dividendelor la companiile de stat, având în vedere nevoia de resurse la bugetul de stat“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria AM. Este o ştire bună pentru inves­titorii care au deţineri în com­paniile de stat din energie, adaugă el.

„Totuşi nu este cert că toate companiile vor distribui conform propunerii, fiind permise excepţii şi aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, managementul acestor companii va încerca să justifice păstrarea a cel puţin 50% din profituri în companie pentru a susţine planurile de investiţii, care în unele cazuri sunt foarte ample şi necesită resurse considerabile“.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *