• Tue. Feb 27th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Alimente şi băuturi considerate dăunătoare în mod nemeritat – Glutenul, cartofii, prăjelile, vinul pot fi de fapt benefice

Mar 3, 2023

Auzim o varietate de afirmaţii adesea contradictorii despre ceea ce este dăunător şi ce este util pentru organism, iar noi studii infirmă o parte din ceea ce se ştia până acum. Multe alimente care sunt bune pentru sănătatea noastră astăzi au o reputaţie proastă nemeritată, notează agenția Rador, citând publicația  bulgară Darik.

Gluten şi grâu – În ultimii ani, glutenul şi grâul au fost printre cele mai demonizate produse. Dar de zeci de ani, cercetările au arătat că alimentele bogate în gluten – grâu integral, secară şi orz – sunt vitale pentru o sănătate bună. Acestea reduc riscurile de diabet, boli de inimă, obezitate şi cancer.

Ouă – S-a susţinut mult timp că ouăle cresc nivelul de colesterol rău din sânge şi riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu există studii care să fi găsit o legătură între consumul de ouă şi riscul de boli de inimă. Principalul factor în creşterea colesterolului rău sunt grăsimile saturate.

Cartofi – Cartofii au fost blamaţi pentru creşterea zahărului din sânge, rezistenţă la insulină, obezitate şi diabet de tip 2. Dar un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard a făcut o legătură între consumul de cartofi şi excesul de greutate, declarând că “vinovată” este creşterea glucozei în sânge.

Soia a intrat pe lista “alimentelor periculoase”, după ce mai multe studii au descoperit creşterea cazurilor de cancer de sân la şoareci de laborator hrăniţi cu un produs concentrat din soia. Dar studiile care urmăresc consumul de soia la oameni nu au găsit o astfel de legătură.

Alimente prajite – Este adevărat ca mâncarea prajită este mai calorică, dar asta nu înseamnă ca este atât de nocivă. Dacă alimentele sunt prăjite în ulei vegetal natural şi consumate cu moderaţie, nu sunt mai puţin sănătoase. Vitaminele solubile în grăsimi A, D, E şi K, precum şi carotenoizii sănătoşi pentru inimă şi care previn cancerul – beta-caroten (în morcovi), licopen (în roşii), luteină şi zeaxantină (în legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanac şi verdeaţă) au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite.

Alcool – Cercetările arata că un consum moderat de alcool reduce riscul de boli de inimă. Şi vinul are beneficii suplimentare datorită cantităţii mari de antioxidanţi.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *