• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Tensiuni la G20! Bliken cere Rusiei să reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene / Lavrov acuză Occidentul că ‘îngroapă cu nerușinare’ acordul

Mar 2, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut joi, în cadrul unei reuniuni a G20, ca Rusia să reînnoiască acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene care expiră luna aceasta, informează AFP şi Reuters, conform AGERPRES.
Este imperativ ca G20 să pledeze pentru reînnoirea şi extinderea iniţiativei asupra cerealelor (ucrainene), pentru a întări securitatea alimentară a celor mai vulnerabili”, a declarat la New Delhi secretarul de stat american, în faţa miniştrilor de externe ai ţărilor din G20, potrivit unui comunicat.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că “îngroapă cu neruşinare” iniţiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră ce facilitează exportul de produse agricole ale Ucrainei din porturile sale sudice, informează RIA Novosti, preluată de Reuters.

Rusia a declarat miercuri că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, doar dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor. Rusia a semnalat deja că este nemulţumită de anumite aspecte ale înţelegerii.

Exporturile agricole ruseşti nu au fost vizate în mod explicit de sancţiuni occidentale, însă Moscova afirmă că restricţii la sistemele sale de plăţi, logistice şi de asigurări sunt o ‘barieră’ pentru capacitatea de a-şi exporta cerealele şi îngrăşămintele agricole
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *