• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Dezastru în rețeaua feroviară a Greciei – Schimbarea manuală a macazurilor, semnalizare lipsă, informații prin telefon de la un șef de gară la altul

Mar 2, 2023

Ce a provocat ciocnirea a două trenuri, dintre care unul de pasageri, ducând la una dintre cele mai mari tragedii feroviare din istoria Greciei? În timp ce operațiunea de descarcerare continuă, întrebările sunt numeroase și sunt puse fără cruțare. Din cauza unei probleme în alimentarea cu energie electrică, produsă în prima parte a după-amiezii de marți, în urma ruperii unui cablu, a cărei cauză urmează să se stabilească, condițiile de pe linia Atena-Salonic au devenit și mai dificile, provocând întârzieri repetate ale trenurilor, relatează To Vima preluat de Rador.

Primele estimări converg spre ipoteza unei erori umane, care a făcut ca cele două trenuri să ajungă pe aceeași linie și să intre în coliziune frontală cu mare viteză. Se pare că trenul de pasageri a ajuns pe contrasens. Mărturiile călătorilor spun că nu a existat niciun semn de frânare și că cele două trenuri circulau cu viteză

Se presupune, așadar, că șeful gării din Larissa nu a răsucit cheile – adică mecanismul care reglează trecerea la macazuri -, permițând trenului de pasageri să ajungă pe linia de coborâre.

Desigur, totul va trebui investigat și confirmat prin cercetări viitoare. În acest scop, șeful de tură al OSE Larissa, responsabilul pentru schimbarea macazurilor și reprezentantul Hellenic Train au fost duși la Secția de Poliție Larissa pentru anchetă.

Problemele majore ale rețelei feroviare a Greciei nu sunt însă noi. Deteriorarea din ultimii 15 ani, proiectele „eterne” de modernizare care încă nu sunt finalizate, lipsa resurselor care a dus la neefectuarea lucrărilor grele de întreținere a rețelei creează un cocktail exploziv. Pe măsură ce problemele rămân nerezolvate, rețeaua cedează, iar rezultatele se reflectă în întârzieri zilnice, trenuri oprite, avarii, curse desființate.

Faptul că nu a fost finalizată instalarea sistemelor moderne de semnalizare și control de la distanță pe toată lungimea axei principale a căii ferate de la Atena la Salonic creează lacune de siguranță, ducând la întârzieri și metode de operare convenționale – învechite, precum informare prin telegraf, care se bazează pe marea experiență a mecanicilor de locomotivă.

Pe linia Atena-Salonic toate operațiunile se fac manual – Nu funcționează niciun sistem

Președintele mecanicilor de locomotivă ai companiei feroviare elene OSE, Kostas Genidounias, a vorbit despre responsabilitățile care ar trebui căutate cu privire la cauzele accidentului. El a lansat o acuzație gravă cu privire la circulația trenurilor pe linia Atena-Salonic unde s-a produs tragedia.

”Nimic nu funcționează, totul se face manual, suntem în modul manual pe toată axa Atena-Salonic. Nici semnalele luminoase nu merg. Dacă ar fi funcționat, mecanicii de locomotivă ar fi văzut semnalele roșii și s-ar fi oprit la timp”, a declarat Kostas Genidounias, vorbind pentru postul public de radio-televiziune ERT.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că mecanicii de locomotivă circulă „orbește”, Genidounias a subliniat că „informația este transmisă de la un șef de stație la altul prin radio. Șeful de stație ne spune la Atena că trebuie să mergem până la Menidi, apoi până la Oinoi, în total acest lucru se face de 15 ori de la Atena la Salonic”.

El a mai precizat că „au existat sisteme electronice, dar nu mai funcționează, întrebați-i pe cei responsabili”.

Referitor la împrejurările producerii accidentului, Genidounias a spus că „în zona respectivă este linie dublă, una urcă, alta coboară, nu știu de ce trenurile au ajuns pe aceeași linie”.

În final, președintele mecanicilor de locomotivă OSE a spus: „Urmăm ordinele. Mergem unde ne spun ei. Pe toată lungimea traseului, linia este dublă. Dacă la un moment dat sunt lucrări, există ramificații. Totul se face manual și empiric. Sunt ani de zile de când sistemele nu mai funcționează”.

 

”Am trimis trenul de pasageri pe o linie greșită” – prima depoziție a șefului de gară

Șeful de gară a recunoscut că a făcut o greșeală: a pus trenul care a plecat din Larissa pe linia pe care venea trenul de marfă pentru că s-a încurcat. Potrivit unei relatări a postului de televiziune MEGA, șeful de stație a relatat că ambele linii erau deschise. Concret, el a spus că în momentul în care a sosit trenul de pasageri încerca să pună un alt tren local la locul potrivit. Așa că a schimbat cheile macazurilor și nu le-a mai readus la locul lor. De asemenea, conform relatării, nu exista niciun alt dispozitiv suplimentar de siguranță, nici semnale deschise.

Șeful de gară care a fost în tură noaptea trecută la Larissa se pare că este un fost angajat al companiei feroviare elene OSE, care a plecat din serviciu în 2010 în baza legii de restructurare a căilor ferate grecești, dar s-a întors recent la lucru.

Potrivit lui Nikos Kioutsoukis, angajat al Hellenic Train și secretar general al confederației sindicale GSEE, este vorba de „un șef de gară instruit la fel ca restul personalului angajat. Sunt instruiți la fiecare 6 luni”, dar, după cum a precizat el, ”a fost primul post pe care l-a preluat”.

După cum a spus sindicalistul, compania are nevoie de personal, întrucât acesta este insuficient în prezent. În plus, „din anul 2000, sistemul de semnalizare pentru trenuri nu a mai fost instalat nici după 23 de ani. Avem multe reclamații”.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *