• Fri. Mar 31st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Protestele iau amploare în Israel – Benjamin Netanyahu avertizează că nu va permite căderea țării în anarhie

Mar 1, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a calificat drept “infractori” pe manifestanţii care au blocat miercuri şosele ale ţării în cadrul protestelor antiguvernamentale declanşate în urma reformei judiciare anunţate de noul său executiv.
“Dreptul la protest nu este dreptul la anarhie”, a avertizat Netanyahu într-un comunicat citat de agenţia EFE, precizând că nu va tolera blocarea şoselelor şi încălcarea flagrantă a legii. El şi-a manifestat sprijinul total faţă de ministrul său al securităţii, Itamar Ben Gvir, care a vorbit despre manifestanţi “anarhişti”. “Le-am spus poliţiştilor că trebuie să avem toleranţă zero faţă de anarhiştii care atacă poliţiştii, rup barierele poliţiei şi provoacă haos”, a scris acest ministru pe Twitter, notează Agerpres.

Zeci de mii de persoane, unele venind împreună cu copiii lor, au manifestat miercuri în mai multe oraşe israeliene împotriva guvernului Netanyahu, guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului, şi în special împotriva reformei judiciare care, conform opozanţilor şefului guvernului, subminează independenţa justiţiei.

Manifestanţii, purtând drapele israeliene, ale comunităţii LGBT şi pancarte anti-Netanyahu au blocat autostrada Ayalon, una dintre principalele artere ale Tel Aviv-ului. Poliţia a intervenit împotriva lor cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi tunuri cu apă.

Principala instituţie vizată de reforma judiciară elaborată de Benjamin Netanyahu şi care încă nu a fost adoptată este Curtea Supremă, pe care noul premier o acuză de partizanat politic împotriva lui şi care l-a forţat să revoce un ministru ce avea mai multe condamnări penale.

Curtea Supremă israeliană este compusă din 15 judecători, care odată numiţi rămân pe post până la vârsta de 70 de ani, iar în lipsa unei Constituţii propriu-zise puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului. Curtea Supremă poate astfel să anuleze orice norme pe care le consideră contrare legilor de bază cu rang constituţional.

Prin urmare, noul ministru al justiţiei, Yariv Levin, a anunţat la începutul lunii ianuarie un plan de reforme judiciare ce include adoptarea unei clauze “derogatorii” care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme, pentru a creşte puterea politică a aleşilor şi a o reduce pe cea a magistraţilor.

Protestele anti-Netanyahu se repetă de două luni în fiecare zi de sâmbătă. Organizatorii lor susţin că aproximativ 300 de mii de persoane au participat la manifestaţii sâmbăta trecută.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *