• Tue. May 21st, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Ministrul german de Externe, către ucraineni: ‘Din păcate, pacea nu se bazează doar pe tancuri’

Jan 24, 2023

Șefa diplomației germane le-a transmis marți ucrainenilor care insistă pentru tancuri Leopard, că trimiterea tancurilor nu va putea să pună capăt războiului, după cum nu s-a putut nici prin embargoul asupra petrolului rusesc.

Deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, i-a cerut marţi ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, să răspundă “da sau nu” la întrebarea dacă Berlinul va primite exportul în Ucraina al tancurilor Leopard 2, informează AFP.

Consiliul Europei se ocupă cu pacea şi justiţia, ceea ce este foarte important, dar astăzi pacea şi justiţia au un nume: Leopard. De aceea, vă rog să ne spuneţi clar: da sau nu, şi când va da Germania undă verde livrării de blindate de fabricaţie germană, pe care Kievul le cere insistent pentru a rezista agresiunii ruse”, a spus parlamentarul.

Şefa diplomaţiei germane a răspuns că “înţelege întrebarea”, dar “pacea nu se bazează doar pe tancuri, chiar dacă acestea sunt un punct crucial, şi de aceea dezbatem intens, inclusiv în cadrul guvernului din care fac parte”.

Ea a adăugat că “răspunsul nu este simplu”, iar trimiterea tancurilor nu va putea “din păcate” să pună capăt războiului, după cum nu s-a putut nici prin embargoul asupra petrolului rusesc.

Baerbock a recunoscut că Ucraina are “evident” nevoie de mai multe echipamente militare pentru a se apăra – tancuri, sisteme antiaeriene, muniţii.

Interpelată pe aceeaşi temă şi de un parlamentar britanic, ea a replicat că “dacă ne arătăm unii pe alţii cu degetul nu vom aduce pacea în Ucraina”.

Reprezentanta guvernului de la Berlin ceruse ceva mai devreme, în plenul APCE, sprijin pentru Ucraina din partea tuturor ţărilor europene, apreciind că ajutorul nu poate veni doar din Statele Unite sau din Germania.

Cabinetul german a anunţat marţi că va discuta “cu urgenţa necesară” cererea Poloniei de autorizare a transferului către Ucraina a 14 tancuri Leopard 2. Coaliţia guvernamentală din Germania nu are un punct de vedere unanim despre această problemă: cancelarul social-democrat Olaf Scholz nu s-a pronunţat încă, deşi Baerbock, membră a partidului Verzilor (ecologist), a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Berlinul este dispus să îşi dea acordul.

Sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *