Pe 13 decembrie 2022, Rada din Kiev a votat noua lege a minorităților naționale. Votată pe 13 decembrie, legea minorităților a fost înaintată pe 14 decembrie pentru promulgare președintelui Zelenski, care nu a analizat-o încă. Noul proiect îngrădește și mai tare drepturile minorității române de a folosi limba maternă.

Românii, izgoniți din biserici cu arma în mână

Robert Turcescu și invitații săi din fiecare zi de joi, jurnaliștii Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră, au remarcat că Zelenski arată o sfidare fără perdea a minorității române. Iar recentele cazuri de la Cernăuți vin să confirme acest lucru.

„Există unii la Cernăuți care nu prea mai pot să-și facă slujbele fiindcă le zic ăștia să elibereze bisericile, băieții lui Zelenski. Noi sperăm așa că lucrurile astea se vor rezolva, dar când vine unul cu arma în mână și spune Vine unul cu arma în mână și spune, gata, s-a terminat. Statul român nu reacționează de nicio culoare că are o dispută geopolitică, Biserica Ortodoxă nu reacționează, de parcă Cristos nu e același pentru toți” (…) Tu ca președinte nu zici nimic?”, a observat jurnalistul EVZ.

„Acolo are loc o asimilare forțată, adică noi de 30 de ani vorbim despre lucrurile astea, știm cum stă tema pentru că o reclamă UDMR-iștii, de 30 de ani asta fac”, a mai punctat gazda podcastului.

N-ai 10.000 euro pentru șpagă la vameșul ucrainean? Mergi pe front

La rândul său, jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a dezvăluit o altă situație gravă ce implică românii din Cernăuți. Redactorul-șef Ziuanews a anunțat că a primit mai multe mesaje de la românii din acest oraș istoric că ești amendat dacă vorbești limba română pe stradă.

O altă situație gravă este a celor care se ascund pe unde pot pentru a fi trimiși pe frontul războiului cu Rusia.

„Îi iau cu arcanul la oaste, fiindcă nu au avut 10.000 (n.r. – euro) șpagă să dea la vameșul ucrainean. Românii nu au bani de șpagă. Dar poate lucrurile nu stau așa. Atunci să meargă ministrul Aurescu, să meargă Ciucă sau chiar însuși președintele țării”, a exclamat indignat moderatorul podcastului EVZ Play. Acesta a criticat lipsa de susținere a oficialilor de la București, fie chiar și la nivel simbolic.