• Sun. Dec 3rd, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Serbia bate cu pumnul în masă: Kosovo nu are dreptul de a deveni membru al Consiliului Europei

Jan 16, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Ministrul sârb de externe, Ivica Dačić, a declarat că în cazul unui vot, Kosovo are suficiente voturi pentru a fi primit în Consiliul Europei, având în vedere câte state membre i-au recunoscut independența, însă se pune întrebarea dacă toate aceste state consideră că acest subiect trebuie discutat în acest moment, informează Rador.

“Când este vorba de statele care au recunoscut Kosovo, noi cel mai rău stăm în Europa” – a declarat Dačić, adăugând că solicitarea Kosovo de a fi primit în Consiliul Europei nu se află pe ordinea de zi în Comitetul Miniștrilor, că Irlanda nu a inclus această solicitare în timpul mandatului său și până acum nici Islanda, care deține în prezent președinția Comitetului Miniștrilor.

Potrivit lui Dačić, Kosovo nu are dreptul de a fi membru al Consiliului Europei pentru că nu este stat și nu este membru ONU.

Dačić a explicat că atunci când este vorba de solicitarea Kosovo de a primi statutul de stat candidat la Uniunea Europeană lucrurile sunt mult mai clare pentru că deciziile sunt adoptate prin consens, iar cinci state UE nu au recunoscut Kosovo, deci o decizie nu poate fi în favoarea Kosovo.

Referindu-se la posibila primire a Kosovo în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Dačić a spus că și aici se hotărăște doar prin consens, deci doar Consiliul Europei este “singurul loc în care Kosovo ar putea avea unele șanse”.

Dačić a declarat că asupra Islandei se fac presiuni, în special din partea Germaniei, ca solicitarea Kosovo să intre în proceduri la ședința șefilor misiunilor de la Strasbourg, care se organizează în fiecare săptămână.

“Dacă solicitarea Kosovo intră în procedură înainte de summit-ul din aprilie al statelor membre în Consiliul Europei se pune problema dacă Serbia trebuie să participe la summit” – a declarat Dačić.

Întrebat dacă Serbia ar putea recurge la un gest radical, cum ar fi retragerea din Consiliul Europei, Dačić a spus că trebuie analizat ce este în interesul Serbiei, dar nu va renunța la luptă.

“În afară de statalitate, condiție formală, Kosovo nu îndeplinește nici condițiile politice pentru a fi primit în Consiliul Europei” – a încheiat Dačić.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *