• Tue. Jan 31st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Rusia a declanșat ploaia de rachete asupra Ucrainei: Al doilea val al atacului trimite civilii în adăposturi, peste 100 de rachete au vizat 11 regiuni

Jan 14, 2023
0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

Rusia a tras sâmbătă un al doilea val de rachete asupra Ucrainei, forţând oamenii să se adăpostească în timp ce sirenele răsunau în toată ţara, la doar câteva ore după atacurile aeriene de dimineaţă, care au lovit infrastructura critică din Kiev şi oraşul estic Harkov, transmite Reuters. Rușii susțin că au lovit obiective de infrastructură în Kiev și regiunea capitalei, Harkov, Odesa, Nikolaiev, Dnipro, Krivoi Rog, Viniția, Ternopil, Ivano-Frankivsk, Sumi și Liov. Sunt întreruperi masive de alimentare cu energie în Harkov, Kirovgrad, Dnipro, Zaporojie, Ivano-Frankivsk, Zîtomîr și Viniția.

Autorităţile din Mikolaiv, oraşul vestic Lvov şi portul Odesa, de la Marea Neagră, au declarat că apărarea antiaeriană încearcă să doboare rachetele care sosesc.

S-au auzit explozii în regiunea centrală Vinniţa, a informat postul public ucrainean Suspilne.

Moscova, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut, a lovit infrastructura energetică a Ucrainei cu rachete şi drone încă din octombrie, provocând întreruperi mari ale electricităţii şi întreruperi ale încălzirii centrale şi ale apei curente, în timpul iernii.

Al doilea atac de sâmbătă a avut loc la câteva ore după ce jurnaliştii Reuters au auzit o serie de explozii la Kiev, dimineaţa, înainte ca sirena raidului aerian să sune, ceea ce este extrem de neobişnuit.

Amploarea oricăror pagube sau victime în al doilea val nu este încă clară.

Nimeni nu a fost rănit în urma primului val, dar resturile de rachete au provocat un incendiu într-un loc, iar casele au fost avariate în afara capitalei, au spus oficialii.

“O instalaţie de infrastructură a fost lovită. Nicio daună critice sau incendiu. Toate serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului. Nimeni nu este rănit”, a declarat administraţia militară a Kievului într-un comunicat.

Ukrenergo, care administrează reţeaua electrică, a spus că lucrătorii săi lucrează pentru a repara daunele şi că reţeaua se confruntă cu un deficit de energie cauzat de atacurile anterioare, chiar dacă la Kiev erau -2 Celsius.

DTEK, cea mai mare companie privată de electricitate, a introdus întreruperi de urgenţă în Kiev, regiunea Kiev şi regiunea Odesa.

Primarul Kievului a declarat că resturile unei rachete au căzut într-o zonă nerezidenţială din districtul Holosiivski din vestul Kievului, provocând un incendiu, dar fără să rănească pe nimeni.

Infrastructura rezidenţială a fost afectată şi în satul Kopiliv din regiunea aflată în afara capitalei.

Ferestrele şi acoperişurile a 18 case private au fost sparte sau deteriorate de explozie, a declarat Oleksi Kuleba, guvernatorul regional.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Yuri Ihnat, a declarat că rachetele Rusiei au fost probabil lansate de-a lungul unei traiectorii balistice înalte, în buclă, dinspre nord, ceea ce ar explica de ce sirena raidului aerian nu a sunat.

Ucraina nu este capabilă să identifice şi să doboare rachete balistice, a declarat el pentru publicaţia online Ukrainska Pravda.

În nord-estul Ucrainei, Oleg Sinehubov, guvernatorul regional al Harkovului, a declarat că două rachete S-300 au lovit oraşul lângă graniţa cu Rusia, sâmbătă dimineaţa.

Atacurile au lovit infrastructura energetică critică şi instalaţiile industriale din districtul Harkov şi Ciuhuev din regiune, a spus el.

”Unităţile noastre de servicii de urgenţă şi lucrătorii din domeniul energiei lucrează pentru a lichida consecinţele şi a stabiliza situaţia cu sursele de energie”, a spus el.

Atacurile de sâmbătă au avut loc în timp ce forţele ucrainene şi ruse se luptau pentru controlul Soledar, un mic oraş minier de sare din estul Ucrainei, care de câteva zile a fost centrul unui atac necruţător rusesc.

Rusia a declarat vineri că forţele sale au preluat controlul asupra Soledarului, ceea ce ar fi un succes rar pentru Moscova, după luni de zile de înfrângeri pe câmpul de luptă, dar Kievul a spus că trupele sale încă luptă în oraş.

Reuters nu a putut verifica imediat situaţia din Soledar.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *