• Mon. Feb 26th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Economia europeană a evitat scenariul cel mai sumbru, dar presiunile inflaționiste sunt foarte puternice (Capital Economics)

Jan 12, 2023

Zona euro a evitat cel mai rău scenariu, estimează Capital Economics, care vede o ușoară îmbunătățire a perspectivelor pentru economie în ultimele săptămâni. Această estimare vine după noua prognoză publicată de Goldman Sachs, potrivit căreia zona euro va evita recesiunea.

Însă Capital Economics opinează că PIB-ul zonei euro a suferit cel mai probabil o contracție în al patrulea trimestru al anului 2022 și se va contracta din nou în trimestrul curent din cauza evoluțiilor nefavorabile ale veniturilor reale ale gospodăriilor, din cauza creșterii ratelor dobânzilor, precum și a încetinirii cererii externe. În acest context, firma de analiză economică prevede că PIB-ul va suferi o contracție de aproximativ 1% de la nivelul maxim la nivelul minim în această recesiune, iar apoi va înregistra o creştere lentă, relatează Money Review citat de Rador.

Semnale pozitive

Printre factorii care semnalează o îmbunătățire a perspectivelor pentru zona euro, Capital Economics indică sondajele în rândul companiilor, potrivit cărora activitatea nu mai prezintă o contracție atât de mare, estimările că inflația a atins „pragul maxim”, precum și scăderea prețurilor angro la gaze.

Totuși perspectivele sunt temperate de efectele înăspririi politicii monetare și de presiunile inflaționiste încă puternice. Inflația de bază este de așteptat să rămână peste 2% în acest an, iar Capital Economics preconizează că Banca Centrală Europeană va crește rata dobânzii în următoarele luni până la 3%, și nu până la 3,5% cât anticipează piețele.

În rest, indicii de consum arată cheltuieli foarte scăzute din partea gospodăriilor la începutul anului, ratele ocupării forței de muncă rămân încă puternice, iar ritmul de creditare a sectorului privat a încetinit. La nivel bugetar, Capital Economics avertizează că deficitele vor fi mai mari în acest an decât se așteaptă guvernele.

sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *