• Tue. Jan 31st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Victor Ponta, reacție dură după discuția Iohannis-Zelenski: ‘Oare chiar ne place la toți să fim umiliți chiar de toată lumea?’

Jan 6, 2023
0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

Victor Ponta denunță încălcarea drepturilor minorității românești din Ucraina, dar și atitudinea președintelui Iohannis pe această temă. Potrivit fostului premier, atitudinea lui Iohannis a făcut din România o țară irelevantă, la mâna altora.

„Credeti ca acum copiii romanilor din Bucovina o sa aiba voie sa invete dupa un Abecedar in limba romana? NU! Credeti ca romanii care au fost luati cu forta intr-o noapte , prin decizia lui Stalin si Hitler, si trecuti de la Romania la URSS (acum Ucraina) meritau un ajutor concret din partea Presedintelui Romaniei ( ales, e adevarat, fara voturile lor, pentru ca in Ucraina e interzis sa ai si cetatenie romana) ? Dincolo insa de viata romanilor din Ucraina – oare chiar ne place la toti sa fim umiliti chiar de toata lumea? Nu mai suntem doar “pacalicii” Europei – de care guvernantii din Austria sau Olanda “fac misto” cand vine vorba de Schengen. Acum s-au invatat si altii ca pot sa faca orice cu romanii – pentru ca Dl Iohannis isi exprima “preocuparea si nemultumire” , dupa care pleaca la ski, sau la o Conferinta internationala unde trebuie sa citeasca de pe foaie un text insipid si incolor; dupa care se relaxeaza!”, scrie Victor Ponta pe Facebook.

CONTEXT

România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie, i-a transmis președintele Klaus Iohannis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică avută miercuri.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 4 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig. Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei. În context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie”, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citată, președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina.

„Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană. La rândul său, președintele Ucrainei a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile. În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, președintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *