• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Turcia a dus la capăt un prim experiment de succes de plată cu o monedă digitală proprie

Dec 30, 2022

Turcia a dus la capăt un prim experiment de succes de plată cu o monedă digitală proprie, lira digitală, care pe parcursul următorului an va începe să fie utilizată deja cu anumite bănci şi companii de tehnologie financiară, a anunţat joi Banca Centrală turcă, citată de agenţia EFE.

Turcia a lansat în septembrie 2021 un studiu pilot pentru crearea unei monede proprii bazate pe tehnologia “blockchain”, similară popularului bitcoin, dar sub controlul Băncii Centrale, potrivit Agerpres.

“În 2023, Banca Centrală va extinde platforma de colaborare cu lira digitală turcă pentru a implica anumite bănci şi companii de tehnologie financiară”, a precizat banca într-un comunicat publicat pe pagina sa de web.

Numeroase ţări lucrează la proiecte similare de monede digitale controlate de stat şi Uniunea Europeană analizează crearea unei versiuni digitale a euro, mai scrie EFE.

Criptomonedele sunt foarte populare în Turcia, unde mulţi cetăţeni investesc pe burse digitale în contextul deprecierii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *