Rusia a interzis vânzările de petrol către țări și companii care respectă plafonul de preț convenit de națiunile occidentale la începutul acestei luni. Plafonul de preț – care a fost convenit de grupul G7, Australia și UE – a intrat în vigoare la 5 decembrie. Introducerea plafonului interzice plățile peste 60 de dolari (56 EUR/50 de lire sterline) pe baril de petrol rusesc. Rusia a declarat că petrolul și produsele sale petroliere nu vor fi vândute celor care impun plafonul de preț, anunță hellenicshippingnews.com.
Decretul prezidențial spune că interdicția va fi în vigoare timp de cinci luni, de la 1 februarie până la 1 iulie. Decretul mai menționează că președintele rus Vladimir Putin ar putea acorda o „permisiune specială” de a furniza petrol țărilor care intră sub incidența măsurii de plafonare. Grupul G7 de economii majore a prezentat pentru prima dată ideea unui plafon de preț în septembrie pentru a împiedica Moscova să folosească veniturile din petrol pentru a finanța războiul din Ucraina.
Deși cererea occidentală pentru petrol rusesc a scăzut după invazie, veniturile rusești au rămas ridicate din cauza creșterii prețurilor și a cererii din alte părți, inclusiv din India și China.
O interdicție la nivelul UE asupra țițeiului rusesc importat pe mare este deja în vigoare, alături de angajamente similare din Marea Britanie, SUA și altele. Plafonul de preț urmărește să reducă în continuare veniturile rusești din petrol. Acesta împiedică transportul oricărui țiței rusesc vândut cu peste 60 de dolari folosind petroliere G7 și UE, companii de asigurări și instituții de credit.
Multe companii mari de transport maritim și de asigurări la nivel mondial au sediul în cadrul G7. Dar la începutul acestei luni, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a numit plafonul de preț o idee „slabă” care nu a fost suficient de „serioasă” pentru a dăuna economiei ruse.
Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat marți că deficitul bugetar al Rusiei ar putea fi mai mare decât 2% din PIB planificat în 2023 – cu plafonul prețului petrolului afectând veniturile din export.
În prezent, petrolul se tranzacționează la aproximativ 80 de dolari pe baril – cu mult în scădere față de vârfurile de peste 120 de dolari, observate în martie și iunie.
sursa:stiripesurse