• Fri. Feb 23rd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, promite că ‘nu va avea milă’ faţă de cei care protestează

Dec 28, 2022

Aceste demonstraţii, descrise în general drept „revolte” de către autorităţi, au început odată cu moartea, pe 16 septembrie, a acestei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani, după arestarea ei la Teheran sub acuzaţia de încălcare a strictului cod vestimentar în vigoare în ţară pentru femei, anunță news.ro. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a promis, marţi, că “nu va avea milă” faţă de cei care îşi arată ostilitatea la adresa republicii islamice în demonstraţiile declanşate de la moartea Mahsei Amini, relatează AFP.

„Ipocriţii, monarhiştii, curentele contrarevoluţionare şi toţi cei care au fost afectaţi de revoluţie s-au alăturat demonstraţiilor”, a spus Raisi unei mulţimi adunate în faţa Universităţii din Teheran pentru un omagiu adus celor 200 de soldaţi ucişi în timpul războiului. Războiul Iran-Irak (1980-1988).

“Braţele naţiunii sunt deschise tuturor celor care au fost înşelaţi. Tinerii sunt copiii noştri”, a spus el, dar “nu vom avea milă pentru elementele ostile”.

Oficialii iranieni au dat vina pe „duşmanii” republicii islamice, precum Statele Unite şi alte ţări occidentale, pentru instigarea la proteste. „Dacă credeţi că vă veţi atinge obiectivele răspândind zvonuri şi divizând societatea, vă înşelaţi”, a spus Raïssi pe acest subiect. „Vreţi să ne înşelaţi, dar noi vă cunoaştem şi ne cunoaştem şi neamul”.

Oficialii iranieni spun că sute de oameni au fost ucişi, inclusiv zeci de reprezentanţi ai personalului de securitate, în timp ce mii au fost arestaţi în cadrul protestelor în care femeile şi tinerii joacă un rol proeminent.

Apărătorii drepturilor omului din afara Iranului estimează că peste 450 de protestatari au fost ucişi. Justiţia a anunţat până acum că a condamnat la moarte 11 persoane pentru rolul lor în proteste: două au fost deja executate şi două vor fi rejudecate. Activiştii spun că alţi zeci riscă pedeapsa cu moartea.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *