• Sun. Jan 29th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Moscova momește Europa: Rusia este pregătită să reia livrările de gaze naturale prin gazoductul Yamal

Dec 28, 2022
0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Rusia este pregătită să reia livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE) prin gazoductul Yamal-Europa, anunţă vicepremierul rus Aleksandr Novak, relatează Reuters, potrivit news.ro.

”Paiaţa eurpeană rămâne relevantă, penuria de gaze naturale persistă, iar noi avem toate oportunităţile să reluîm livrările”, a declarat duminică, de Crăciun, Novak, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.

”De exemplu, gazoductul Yamal-Europa, care a fost oprit din motive politice, rămâne nefolosit”, a declarat el.

Fluxul Gazoductul Yamal-Europa către vest a fost inversat, începând din decembrie 2021, după ce Polonia a renunţat să mai cumpere gaze naturale ruseşti şi a început să cumpere gaze naturale din stocuri din Germania.

În mai, Varşovia şi-a reziliat contractul cu Rusia, după ce a respins cererea Moscovei de a plăti în ruble ruseşti.

Gigantul rus Gazprom a reacţionat tăind livrările şi a anunţat  că nu va mai putea exporta gaze naturale în Polonia după ce Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine porţiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

Novak a reiterat faptul că Moscova negociază livrări suplimentare de gaze naturale prin Turcia, după deschiderea unui hub în această ţară.

El a estimat că Moscova a exportat către Uniunea Europeană, în 2022, 21 de miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL).

”Anul acesta am crescut semnificativ livrările de GNL către Europa”, a subliniat el, precizând că, ”în cele 11 luni din 2022, ele au crescut la 19.4 miliarde de metri cubi, iar până la sfârşitul anuluisunt estimate la 21 de miliarde de metri cubi”.

Novak a anunţat în acest interviu amplu acordat Tass, care a publicat fragmente în tot weekendul Crăciunului, că Rusia a încheiat un acord cu Azerbaidjanul în vederea creşterii livrărilor destinate consumului intern azer.

”În viitor, când ei îşi vor creşte producţia de gaze naturale, vom putea să discutăm despre schimburi”, a adăugat el.

Moscova negociază o creştere a livrărilor de gaze naturale ruseşti şi către Kazahstan şi Uzbekistan, a anunţat vicepremierul rus.

Novak a mai anunţat că, pe termen lung, Rusia poate exporta gaze naturale în Afganistan şi Pakistan, fie folosind infrastructura din Asia Centrală, fie în cadrul unui schimb, pe teritoriul Iranului.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *