• Mon. Feb 6th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Laptele sintetic care nu necesită vaci sau alte animale ar putea zgudui industria lactatelor

Dec 27, 2022
0 0
Read Time:4 Minute, 10 Second

Industria globală a produselor lactate se schimbă. Printre perturbări se numără concurența din partea alternativelor alimentare care nu sunt produse cu ajutorul animalelor – inclusiv provocările potențiale reprezentate de laptele sintetic, anunță sciencealert.com.

Laptele sintetic nu necesită vaci sau alte animale. Acesta poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele de origine animală, dar este cultivat folosind o tehnică biotehnologică emergentă cunoscută sub numele de “fermentație de precizie”, care produce biomasă cultivată din celule.

Mai mult de 80 % din populația lumii consumă în mod regulat produse lactate. Au existat tot mai multe apeluri pentru a trece de la sistemele alimentare bazate pe animale la forme mai durabile de producție alimentară. Laptele sintetic oferă lapte de vacă fără preocupări precum emisiile de metan sau bunăstarea animalelor. Dar trebuie să depășească multe provocări și capcane pentru a deveni o alternativă echitabilă, durabilă și viabilă la laptele de origine animală.

Nu este o fantezie științifico-fantastică

Cercetarea mea recentă a examinat megatendințele din sectorul global al produselor lactate. Laptele pe bază de plante și, potențial, laptele sintetic, a apărut ca o perturbare cheie. Spre deosebire de carnea sintetică – care poate avea dificultăți în a egala complexitatea și textura cărnii de origine animală – laptele sintetic este prezentat ca având același gust, aspect și senzație ca și laptele normal.

Laptele sintetic nu este o fantezie științifico-fantastică; el există deja. În SUA, de exemplu, compania Perfect Day furnizează proteine fără animale obținute din microflora, care sunt apoi folosite pentru fabricarea înghețatei, a pudrei proteice și a laptelui.

În Australia, compania nou înființată Eden Brew a dezvoltat lapte sintetic la Werribee, în statul Victoria. Compania se adresează consumatorilor din ce în ce mai preocupați de schimbările climatice și, în special, de contribuția metanului provenit de la vacile de lapte.

Se pare că CSIRO a dezvoltat tehnologia care stă la baza produsului Eden Brew. Procesul pornește de la drojdie și folosește o “fermentare de precizie” pentru a produce aceleași proteine care se găsesc în laptele de vacă. CSIRO spune că aceste proteine conferă laptelui multe dintre proprietățile sale cheie și contribuie la textura cremoasă și la capacitatea de a face spumă. Mineralele, zaharurile, grăsimile și aromele sunt adăugate la baza proteică pentru a crea produsul final.

Către un nou sistem alimentar?

Tot în Australia, compania All G Foods a strâns luna aceasta 25 de milioane de dolari australieni pentru a accelera producția laptelui său sintetic. În termen de șapte ani, compania dorește ca laptele său sintetic să fie mai ieftin decât laptele de vacă.

Dacă industria laptelui sintetic va reuși să atingă acest obiectiv în materie de costuri, potențialul de a perturba industria lactatelor este ridicat. Aceasta ar putea conduce omenirea mai departe de agricultura animală tradițională către sisteme alimentare radical diferite.

Un raport din 2019 privind viitorul produselor lactate a constatat că, până în 2030, industria americană a fermentației de precizie va crea cel puțin 700.000 de locuri de muncă. Dacă laptele sintetic poate înlocui lactatele ca ingredient în sectorul prelucrării industriale a alimentelor, acest lucru ar putea prezenta provocări semnificative pentru companiile care produc lapte praf pentru piața ingredientelor.

Unele companii tradiționale de produse lactate sar la bătaie. De exemplu, cooperativa australiană Norco susține proiectul Eden Brew, iar cooperativa de produse lactate din Noua Zeelandă Fonterra a anunțat săptămâna trecută o societate mixtă pentru a dezvolta și comercializa “proteine derivate din fermentație cu proprietăți similare celor din lapte”.

Laptele sintetic: zerul înainte?

Industria laptelui sintetic trebuie să crească exponențial înainte de a deveni o amenințare considerabilă pentru laptele de origine animală. Acest lucru va necesita mult capital și investiții în cercetare și dezvoltare, precum și noi infrastructuri de producție, cum ar fi rezervoare de fermentare și bioreactoare.

Producția de lapte de origine animală convențional din Sudul global o depășește în prezent pe cea din Nordul global, în mare parte datorită creșterii rapide din Asia. Cu siguranță, industria tradițională a produselor lactate nu va dispărea prea curând.

Iar laptele sintetic nu este un panaceu. În timp ce tehnologia are un potențial uriaș de îmbunătățire a protecției mediului și a bunăstării animalelor, ea vine cu provocări și potențiale dezavantaje.

De exemplu, proteinele alternative nu pun neapărat în discuție corporatizarea sau omogenizarea agriculturii industriale convenționale. Acest lucru înseamnă că marii producători de lapte sintetic ar putea înlătura sistemele de produse lactate de joasă tehnologie sau la scară mică – și sistemele de produse lactate alternative.

Mai mult, laptele sintetic ar putea îndepărta și mai mult multe persoane din sectorul global al produselor lactate. De exemplu, dacă cooperativele tradiționale de produse lactate din Australia și Noua Zeelandă se orientează către laptele sintetic, unde rămân fermierii producători de lactate?

Pe măsură ce laptele sintetic câștigă teren în anii următori, trebuie să ne ferim de reproducerea inegalităților existente în actualul sistem alimentar.

Iar sectorul tradițional al produselor lactate trebuie să recunoască faptul că se află în pragul unei schimbări esențiale. În fața amenințărilor multiple, ar trebui să maximizeze beneficiile sociale ale produselor lactate de origine animală și să minimizeze contribuția acestora la schimbările climatice.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *