• Mon. Feb 26th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Situație ciudată în Ucraina, a doua zi de Crăciun: Explozii puternice la Herson

Dec 26, 2022

Mai multe explozii au fost raportate, luni dimineaţă, la Herson, deşi alerta de raid aerian nu a fost activată nici în oraş, nici în regiune – transmite RBC, potrivit Rador.

Potrivit presei locale, exploziile s-au auzit în jurul orei 07:16. Deocamdată nu există informaţii din partea armatei sau a autorităţilor ucrainene.

În ziua de Crăciun, cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac asupra unui post de comandă rusesc în regiunea Herson (sudul Ucrainei), potrivit forţelor armate ucrainene, citate de DPA, scrie AGERPRES.

Nu se ştie câţi au fost omorâţi, dar cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac al forţelor Kievului în timpul unei reuniuni în localitatea Zabarino din regiunea Herson, a anunţat duminică armata ucraineană.

De la începutul invaziei, combatanţii ucraineni au atacat în mod repetat centre şi posturi de comandă ruseşti, localizându-le prin monitorizarea traficului radio sau a reţelei de telefonie mobilă. Mai mulţi ofiţeri de rang înalt au fost ucişi în astfel de atacuri.

În urma atacului rusesc cu o zi în urmă asupra oraşului Herson, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, bilanţul morţilor a crescut la 16, în timp ce alte 64 de persoane au fost rănite, indicase anterior şeful administraţiei militare ucrainene din regiune, iar sirenele de alarmă pentru atac aerian au răsunat şi în ziua de Crăciun.

Printre morţi figurează trei bărbaţi care curăţau terenul de mine, a precizat Iaroslav Ianuşevici pe Telegram. Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat oraşul Herson, pe care Moscova îl capturase la scurt timp după începerea invaziei în ţara vecină pe 24 februarie.

Ianuşevici indicase sâmbătă un bilanţ de zece morţi şi cel puţin 55 de răniţi la Herson, de unde trupele ruse s-au retras la începutul lunii noiembrie.

Preşedintele Volodimir Zelenski a publicat fotografii cu trupuri fără viaţă în centrul oraşului.

Zelenski a condamnat atacul drept o altă crimă rusă, spunând că nu există ţinte militare în zonă. “Este o crimă pentru a ne intimida şi făcută din plăcere”, a spus el. “Lumea trebuie să vadă cu ce rău absolut ne luptăm”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Trupele ruse luptau duminică pentru preluarea controlului asupra oraşului Bahmut, în estul Ucrainei, iar forţele Kievului au provocat “pierderi grele” invadatorilor, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de DPA.

Cel puţin 50 de soldaţi ruşi au fost ucişi, iar alţi 80 răniţi doar de sâmbătă, a indicat Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Est al armatei ucrainene. Aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent, indică DPA.

Bahmut este considerat punct-cheie pe frontul din estul Ucrainei, întrucât orice progres aici ar permite trupelor ruse să avanseze în adâncimea liniilor ucrainene. Combatanţii ucraineni au transformat oraşul într-o fortăreaţă pentru a-l apăra.

Şeful administraţiei ucrainene din regiunea Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că alături de trupele regulate ruse, mercenari din grupul Wagner şi luptători ceceni trimişi de liderul republicii Ramzan Kadârov eşuaseră în atacurile lor asupra Bahmut.

“Vor să-i arate bunicului din buncăr (preşedintele Vladimir Putin) ce pot face”, a scris Haidai pe Telegram. “Dar până acum nu au făcut decât să piardă mii de soldaţi care vor rămâne acolo pentru totdeauna”, a adăugat el.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *