Senatorii din SUA vor război total în Ucraina: cer Pentagonului să trimită super dronele care ar schimba soarta războiului/ Video

Un grup de 16 senatori americani, democraţi şi republicani, a presat administraţia Biden să reconsidere cu atenţie cererea Ucrainei de a i se furniza drone letale Grey Eagle pentru a lupta împotriva Rusiei şi a cerut Pentagonului să explice de ce nu a mers mai departe cu această solicitare, informează Reuters.
Administraţia Biden a respins până acum cererile de a furniza Ucrainei drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi înarmate. Acestea au un plafon operaţional de 8839 de metri şi ar reprezenta un progres tehnologic important pentru Ucraina, informează Agerpres.

Respingerea solicitării s-a bazat pe îngrijorarea că dronele ar putea fi doborâte, că nu sunt esenţiale pentru efortul de război al Ucrainei şi ar putea escalada conflictul, dar Pentagonul nu şi-a confirmat poziţia oficial.

Ucraina a făcut numeroase apeluri pentru ca Statele Unite să îi furnizeze drone puternice, cel mai recent solicitând rachete antidrone, în speranţa că Washingtonul va renunţa la opoziţia sa pe măsură ce Rusia foloseşte din ce în ce mai mult drone kamikaze şi atacă infrastructura civilă ucraineană.

Senatorii, printre care republicanul Joni Ernst şi democratul Joe Manchin, membri ai Comisiei pentru servicii armate din Senat, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de opoziţia SUA în legătură cu această cerere, spunând că furnizarea de drone Grey Eagle “necesită o reconsiderare atentă”.

“Ca o chestiune de politică, nu comentăm cu privire la comunicarea noastră cu oficialii aleşi”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Senatorii i-au solicitat secretarului apărării Lloyd Austin să explice până pe 30 noiembrie de ce Pentagonul consideră că această dronă nu este potrivită pentru lupta din Ucraina, dacă preocupările SUA legate de transferul de tehnologie pot fi depăşite şi dacă consideră că folosirea dronei ar antagoniza şi mai mult Rusia.

Wall Street Journal a informat mai devreme în cursul zilei de marţi despre această scrisoarea a senatorilor americani.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *