Lovitură grea pentru USR: CCR a repins contestația depusă la Legea Avocaturii

USR a sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse de coaliția PSD-PNL-UDMR legii avocaturii, modificări care permit și persoanelor care au avut probleme penale să exercite profesia de avocat.

Judecătorii Curții Constituționale au respins contestația USR și au decis că legea este constituțională.

”În ședința din 23 noiembrie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 53 de deputați și a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea art.14 lit.a) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat sunt constituționale, în ansamblul său.

În esență, Curtea a constatat că soluția legislativă criticată respectă exigențele impuse de art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât aceasta conține criterii suficiente, clar exprimate și predictibile pentru a înlătura riscul arbitrariului în evaluarea unui caz de nedemnitate a profesiei de avocat.

*

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

II. De asemenea, Curtea Constituțională a amânat pentru data 14 decembrie de 2022 următoarele cauze:

– Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, obiecție formulată de Președintele României;

–  Obiecția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art.15 alin. (1) și (3) cu referire la sintagma „adunare generală” și art.33 alin.(3) și (4) din Legea tineretului, obiecție formulată de Avocatul Poporului.”, arată comunicatul Curții Constituționale.

sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published.