Putin promovează puterea arctică a Rusiei: Au fost inaugurate două spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară

Vladimir Putin a subliniat marţi „puterea arctică” a Rusiei în cadrul unei ceremonii de ridicare a drapelului şi de lansare la apă a două spărgătoare de gheaţă cu propulsie nucleară care vor asigura navigaţia în vestul Arcticii pe tot parcursul anului, informează Reuters.

Vladimir Putin a fost prezent prin legătură video, din biroul de la Kremlin, la ceremonia de lansare a navelor, care a avut loc în fosta capitală imperială Sankt Petersburg. În discursul rostit cu această ocazie, el a spus că astfel de spărgătoare de gheaţă au o importanţă strategică pentru ţară.

„Ambele spărgătoare de gheaţă au fost concepute ca parte a unui proiect de mare serie şi fac parte din activitatea noastră sistematică şi la scară largă de retehnologizare şi recapacitare a flotei naţionale de spărgătoare de gheaţă, pentru a consolida statutul Rusiei de mare putere arctică”, a declarat Vladimir Putin, adresându-se prin videoconferinţă participanţilor la ceremonie care se aflau la Sankt-Petersburg.

Arctica va căpăta o importanţă strategică tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, întrucât topirea calotei glaciare deschide noi rute maritime. În regiunile arctice ale Rusiei se află vaste resurse de petrol şi gaze naturale, inclusiv o uzină de gaz natural lichefiat în Peninsula Iamal.

Putin a zâmbit în timp ce spărgătorul de gheaţă nuclear Iakutia a fost lansat la apă la docuri şi s-a ridicat în picioare când s-a cântat imnul naţional în momentul în care drapelul rusesc a fost înălţat pe catargul spărgătorului de gheaţă Ural, care îşi va începe activitatea în decembrie.

Iakutia, cu o lungime de 173,3 metri şi o greutate de 33.540 de tone, poate sparge gheaţa de până la trei metri. Spărgătorul de gheaţă va intra în serviciu în 2024. Alte două spărgătoare de gheaţă din aceeaşi clasă, Arktika şi Sibir, sunt deja în serviciu, iar un altul, Ciukotka, este programat pentru 2026.

Putin a anunţat că un spărgător de gheaţă nuclear super-puternic, de 209 metri, care se va numi Rossia, cu un deplasament de până la 71.380 de tone, va fi finalizat până în 2027 şi va fi capabil să spargă gheaţa cu o grosime de patru metri.

„Sunt necesare pentru studierea şi dezvoltarea Arcticii, pentru a asigura o navigaţie sigură şi durabilă în această regiune, pentru a creşte traficul de-a lungul rutei maritime nordice”, a arătat Putin.

„Dezvoltarea acestui coridor de transport de maximă importanţă va permite Rusiei să îşi valorifice mai mult potenţialul de export şi să stabilească rute logistice eficiente, inclusiv către Asia de Sud-Est”, a subliniat liderul rus.

Putin, care a venit la putere în 1999, promiţând să pună capăt haosului declanşat de prăbuşirea Uniunii Sovietice, a consolidat treptat prezenţa Rusiei în Arctica, unde are peste 24.000 km de coastă, ce se întinde de la Marea Barents până la Marea Ohoţk. Din 2005, Rusia a redeschis zeci de baze militare din epoca sovietică în Arctica, şi-a modernizat marina şi a dezvoltat noi rachete hipersonice concepute pentru a evita senzorii şi apărarea SUA.

Experţii spun că Occidentului i-ar lua cel puţin 10 ani pentru a recupera decalajul faţă de armata rusă în regiune, menţionează Reuters.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *