Potrivit ANM, în perioada 18 noiembrie, ora 16 – 21 noiembrie, ora 18, „temporar, va ploua în cea mai mare parte a țării, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp, cu precădere în zonele deluroase și montane din vest și sud-vest.”

În jumătatea de nord a Moldovei se vor semnala precipitații mixte – în noaptea de vineri spre sâmbătă (18/19 noiembrie) și predominant sub formă de ninsoare – începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (19/20 noiembrie), unde local se va depune strat de zăpadă. Pe alocuri va fi polei. La început în nordul Carpaților Orientali, apoi pe alocuri și în zona montană înaltă din rest vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări la munte, în special pe creste, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h, mai ales în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, dar local și în zonele joase de relief, cu viteze în general de 45…55 km/h.

Un ciclon polar în România

Un ciclon polar va ajunge în România, iar vremea rea și ninsoarea își vor face simțită prezența în mai multe zone din țară. Acesta va aduce temperaturi scăzute și precipitații în majoritatea regiunilor din țară. Cantitățile de apă vor atinge 5 – 15 l/mp, iar izolat, în zonele de munte din vestul țării, vor depăși 30 de l/mp.

Alertă ANM pentru astăzi, 23 ianuarie! Cod portocaliu de vânt puternic. Vor fi rafale de peste 140 km/h 
foto: commons.wikimedia.org

Deși inițial va ninge doar în zonele muntoase, la o altitudine de peste 1800 m, începând de joi aria ninsorilor se va extinde în zonele de munte din nordul țării și se va depune un strat de zăpadă și altitudini mai coborâte.

De asemenea, și în zonele mai înalte din nordul Moldovei vor fi intervale cu lapoviță și ninsoare. Vântul se va intensifica puternic în vestul, sudul și estul țării, cu rafale ce vor atinge 40 – 50 km/h, iar izolat 60 – 70 km/h. Vremea va fi foarte rece în regiunile din nordul și nord-vestul țării, unde se vor înregistra temperaturi cuprinse între 4 și 8 grade

Sursa:evz