Ultimele bombardamente lansate de Rusia împotriva infrastructurii energetice din Ucraina afectează și Republica Moldova. Mai multe zeci de localități, inclusiv din regiunea separatistă Transnistria, au rămas în întuneric. Oraşele Bălţi, Ialoveni, Călăraşi, Ungheni, Nisporeni, Edineţ, Soroca sau Rîşcani sunt printe localitățile care au rămas, parțial sau în totalitate, fără energie electrică. De asemenea, pana de curent afectează și unele localităţi din regiunea transnistreană, inclusiv oraşul Tighina.

Mai mult, livrarea de energie electrică din România, prin reţeaua Isaccea – Vulcăneşti, a fost sistată, după cum relatează presa locală.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru ţara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvenţă). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată ţara”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, potrivit Agora.

El a precizat că liniile de transport nu au suferit avarii, dar s-au deconectat automat, în contextul problemelor provocate de bombardamentele din Ucraina. În aceste ore, a precizat oficialul de la Chișinău, se lucrează la restabilirea situației.

„Menţionez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca măsură de siguranţă. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a mai spus vicepremierul moldovean.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Reacția președintelui Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii civile și energetice ale Ucrainei. Potrivit șefului statului, acest atac este cel mai mare de la începutul războiului. Oficialii ucraineni au relatat că au fost circa 100 de rachete lansate asupra țării, de pe nave din Marea Neagră și din Marea Caspică.

„Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a transmis Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a subliniat că din cauza acestor atacuri au fost înregistrate pene de curent în mai multe localități. Maia Sandu a mai spus că războiul trebuie oprit în condițiile în care populația civilă suferă.

Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația. Războiul trebuie oprit!”, a mai spus președintele, conform deschide.md.

Rețeaua de alimentare a căzut în Moldova

Potrivit celui mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy, la ora locală 16.37 a avut loc o deconectare de avarie în sistemul de transport operat de Moldelectrica. Întreruperile de energie electrică a afectat un număr mare de consumatori din mai multe zone ale țării.

„Rugăm consumatorii să manifeste înţelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuţie, asigurându-i că depunem toate eforturile pentru menţinerea alimentării continue cu energie electrice. Vă mulţumim anticipat pentru înţelegere”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Potrivit datelor prezentate de Moldelectrica, nici pe fluxurile de transport dintre Moldova și România nu mai este înregistrat nici un import. În schimb, indicatoarele arată că au crescut importurile de energie electrică din Ucraina.

O sută de rachete rusești lansate asupra Ucrainei

Mai multe atacuri cu rachete rusești au lovit infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând întreruperi de energie electrică, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina, informează AFP.

„Au fost trase circa o suta de rachete (…) dinspre Marea Caspică, regiunea (rusă) Rostov” şi de asemenea din Marea Neagră, a declarat Iuri Ignat în direct la televiziunea ucraineană. El a precizat că în acest stadiu nu s-a înregistrat utilizarea de drone de atac.

Sursa:evz