Isărescu face reproșuri băncilor: ‘Să te lauzi cu profiturile când se spune că băncile iau pielea de om…’

Băncile s-au cam lăudat cu profiturile, însă nu a venit încă marcarea la piaţă care se face la finalul anului, astfel că ideea că băncile au profituri excesive trebuie nuanţată, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, potrivit Mediafax.

  • “Băncile s-au cam lăudat cu profiturile şi nici nu a venit marcarea la piaţă. Nu au ajuns la finalul anului şi marcarea la piaţă se face la finalul anului. Să discute cu auditorii…Sunt vremuri grele. Să apari, în contextul în care se spune că băncile fac şi dreg, că iau pielea de pe om, să apari să te lauzi cu profiturile,..pentru cine? Poate pentru acţionari”, a spus Isărescu menţionând şi unele declaraţii conform căroar profitul sistemului bancar este abia la jumătate din profitul sectorului energetic.

Profitul la nivelul sistemului bancar a ajuns în 2021 la un record de circa 8 mld. lei, peste câştigul din 2020, de circa 5 mld. lei. Iar doar în S1/2022 câştigul băncilor s-a apropiat de 5 mld. lei. Şi rezultatele financiare anunţate de unele bănci pentru primele nouă luni ale anului 2022 indică menţinerea trendului ascendent pentru profituri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *