Întâlnire de gradul zero Rusia – SUA în Egipt: negocieri pentru noul tratat START privind armele nucleare


Rusia şi SUA se vor întâlni în curând la Cairo pentru discuţii legate de noul tratat START privind armele nucleare, a afirmat vineri viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Anunţul său vine după ce marţi Departamentul de Stat al SUA a indicat la rândul său că cele două părţi se vor întâlni în scurt timp şi vor discuta reluarea inspecţiilor în cadrul acestui tratat, care au fost întrerupte înainte de invazia rusă din Ucraina. Comentariile lui Riabkov aduc prima confirmare că aceste convorbiri urmează să se desfăşoare în Egipt.

Potrivit acestuia, ele vor avea loc la sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie.

La începutul lui august, Rusia a anunţat suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul noului tratat START. MAE rus a asigurat atunci că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Noul Tratat START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

Negocierile legate de stabilitatea strategică au fost suspendate de la începutul războiului, însă tratatul Noul START pentru reducerea armamentului rămâne în vigoare, reaminteşte Reuters.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *