Franţa a lansat la apă o fregată de nouă generaţie

Prima fregată franceză de nouă generaţie a fost lansată la apă luni, la Lorient, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Fregata de apărare şi intervenţie (FDI), cu coca în lungime de 122 metri cu etrava inversată, va constitui vârful de lance al flotei de luptă franceze, împreună cu cele opt fregate multi-misiune (Fremm), a căror construcţie s-a încheiat recent.

În zilele următoare va fi montat şi catargul, o structură cu greutatea de 150 tone şi înălţimea de 40 metri.

Primele teste pe mare ale fregatei Amiral Ronarc’h vor avea loc anul viitor, iar intrarea în serviciu este prevăzută în 2024, a declarat preşedintele-director general al Naval Group, Pierre-Eric Pommellet.

Fregata (cu numele Belharra) are 4.500 tone, va fi dotată cu un echipaj de 125 de persoane şi va putea primi până la 150. La bordul său vor putea fi îmbarcate un elicopter şi o dronă aeriană, precum şi comandouri cu ambarcaţiuni uşoare.

Puternic digitalizată, este prima navă franceză a cărei protecţie cibernetică este integrată încă de la conceperea programului, afirmă constructorul.

Pe lângă lupta antisubmarin şi anti-suprafaţă, fregata ar urma să fie deosebit de performantă în lupta antiaeriană, având în dotare un radar cu panouri fixe Sea Fire: spre deosebire de tradiţionalul radar rotativ, acesta asigură o vedere constantă la 360°, reducând timpul de reacţie în faţa unui aparat care zboară cu foarte mare viteză.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *