Premierul Japoniei anunță o nouă eră a înarmării: Vrea întărirea capacităţii navale şi militare a Japoniei

Premierul nipon, Fumio Kishida, a promis duminică întărirea capacităţii navale şi militare a ţării sale, avertizând că Japonia trebuie să se pregătească să facă faţă agresorilor săi, transmite AFP.

Kishida a condamnat războiul purtat de Rusia în Ucraina şi a criticat Coreea de Nord pentru testele sale cu rachete, din care una a survolat Japonia pentru prima dată din 2017 şi a declanşat o rară alertă de evacuare, scrie agerpres.ro.

“Trebuie să ne pregătim pentru o perioadă în care actori emergenţi nesocotesc regulile şi folosesc forţa sau ameninţările pentru a distruge pacea şi securitatea altor naţiuni”, a declarat Kishida, într-un discurs în timpul revizuirii flotei internaţionale a Japoniei.

Remarcile lui Kishida survin într-un moment în care Tokyo elaborează planuri de securitate care ar putea necesita dublarea în termen de cinci ani a cheltuielilor de apărare ale ţării. Constituţia pacifistă niponă limitează în principiu capacităţile militare ale Japoniei.

“Am accelerat discuţiile realiste cu privire la ceea ce este necesar pentru a ne apăra poporul, păstrând toate opţiunile pe masă. (…) Consolidarea (capacităţii navale nipone) nu poate aştepta”, a insistat Kishida, referindu-se îndeosebi la “construcţia de noi nave, consolidarea capacităţii de apărare antirachetă şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi de compensaţii” pentru personalul militar din Japonia.

Kishida nu a menţionat China în discursul său, dar a declarat că actualul “climat al securităţii naţionale din jurul naţiunii noastre devine tot mai sever, mai ales în Marea Chinei de Est şi în Marea Chinei de Sud”.

Premierul nipon a mai adăugat că Tokyo va veghea la transparenţa cheltuielilor sale militare.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published.