• Mon. Dec 11th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Războiul care poate bloca avântul mașinilor electrice: Tensiuni și apeluri la mobilizare în RD Congo, țara care produce 70% din cobaltul necesar bateriilor

Nov 4, 2022
0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Președintele Republicii Democrate Congo, Felix Tshisekedi, a cerut joi tinerilor să formeze “grupuri de vigilență” în fața activității rebelilor M23 în estul țării.

Tshisekedi a repetat, într-o alocuțiune difuzată la televiziunea națională, că M23 operează cu “sprijinul Rwandei”, pe care a acuzat-o că nutrește “ambiții expansioniste”, potrivit Agenției France-Presse.

Grup majoritar Tutsi congolez, M23 a reluat luptele la sfârșitul anului 2021, după ce a stat în adormire timp de ani de zile, acuzând guvernul Republicii Democratice Congo că nu a respectat un acord de integrare a luptătorilor săi în armată.

Reapariția grupului a destabilizat relațiile regionale din Africa Centrală, RDC acuzând vecinul său mai mic, Rwanda, că susține miliția.

Tshisekedi a declarat că Rwanda a urmărit “să își însușească mineralele noastre”. “Pentru a face acest lucru, lucrează pentru a destabiliza estul Congo pentru a crea o zonă fără lege pentru a-și satisface poftele criminale”, a spus el.

El a adăugat că eforturile diplomatice pentru a reduce tensiunile nu au dus la “niciun rezultat tangibil”. Conflictul, a spus el, va necesita “sacrificii”, precum și “angajamentul tuturor fiicelor (națiunii) și al tuturor fiilor săi”.

“Ca răspuns la cererea puternică din partea tinerilor, îi invit să se organizeze în grupuri de vigilență în vederea susținerii, însoțirii și sprijinirii forțelor noastre armate”.

Tshisekedi și-a reînnoit, de asemenea, apelul către tineri de a se înrola în armată, punând în același timp în gardă împotriva “stigmatizării comunităților rwandofone”.

M23 a reluat ofensiva la sfârșitul lunii octombrie, după mai multe săptămâni de acalmie, cucerind mai multe localități de-a lungul unui drum important care deservește orașul strategic Goma din estul țării.

RDC a anunțat duminică că îl expulzează pe ambasadorul Rwandei, iar la începutul acestei săptămâni și-a rechemat propriul emisar de la Kigali.

Miză uriașă la nivel global

Republica Democrată Congo deține cele mai mari rezerve de cobalt din lume, de 3,6 milioane de tone. Republica Democrată Congo are 70% din producția mondială de cobalt, care este esențial pentru bateriile electrice.

RD Congo este al treilea producător de cupru, cu 1,8 milioane de tone pe an. Aproape tot cobaltul din țară provine din zăcămintele de cupru. În această țară se află unele dintre cele mai bogate zăcăminte de cupru din lume. Există depozite mari care nu au fost încă explorate cu ajutorul tehnologiei moderne, astfel încât mărimea rezervelor poate fi subestimată.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *