UPDATE 4: Klaus Iohannis a primit decretul de la Nicolae Ciucă pentru investirea lui Angel Tîlvăr în funcția de ministru al Apărării. Președintele României și-a dat acordul. Așadar, țara noastră are un ministru deplin la cârma MApN. Ceremonia de investire va avea loc în seara zile de luni, 31 octombrie, începând cu ora 20:30.

UPDATE 3: Angel Tîlvăr, alături de Marcel Ciolacu, a făcut o serie de declarații în legătură cu preluarea postului de ministru al Apărării. Social-democratul a precizat ce vrea să facă la cârma acestui minister. În acest context, el a menționat că pe lângă alocarea a 2,5% din PIB, Produsul Intern Brut, pentru Apărare, vrea să fie propuse în Parlamentul României norme care să ușureze condițiile de muncă ale angajaților din MApN.

De asemenea, politicianul a fost întrebat și dacă funcția pe care a avut-o tatăl său, șef de contrainformații, va cântări în decizia pe care o va lua Klaus Iohannis. Tîlvăr a precizat că „Mi-as dori foarte mult să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să fie mai puțin importante decât activitatea fiecăruia și că prin munca pe care o fac să demonstrez că orice cetățean al acestei țări e dispus să pună umărul la progresul acestei țări”.

UPDATE 2: PSD a decis, luni, în ședința Consiliului Politic Național,  cu unanimitate de voturi, ca Angel Tîlvăr să preia funcția de ministrul al Apărării, după demisia de săptămâna trecută a lui Vasile Dîncu.

El va fi propus premierului Nicolae Ciucă și ulterior va fi nominalizat președintelui României, Klaus Iohannis, în funcția de ministru al Apărării.


UPDATE 1: Senatorul de Vrancea Angel Tîlvăr este favorit să preia funcția de ministru al Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu. Potrivit unor surse politice, el ar fi propunerea PSD pentru acest portofoliu. Anunțul oficial va fi făcut în această după amiază. Este parlamentar din anul 2004 și un apropiat al liderului PSD Marcel Ciolacu.

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni pentru a discuta cine îi va lua locul lui Vasile Dîncu în fruntea Ministerului Apărării. PSD ar urma să vină cu o propunere fermă în această după-amiază. În cursă ar fi trei candidați: Angel Tîlvăr, Mihai Tudose și Mihai Weber.

Cine este marele favorit

Potrivit unor surse politice, citate de Antena 3, cele mai mari șanse la portofoliul Apărării le are Angel Tîlvăr. Este senator de Vrancea, aflat la al doilea mandat. A deținut în trecut și funcția de ministru pentru relaţia cu românii de pretutindeni. De-a lungul carierei sale, Angel Tîlvăr a inițiat 46 de propuneri legislative din care 16 au fost promulgate și a înregistrat 95 de luări de cuvânt în 61 de ședințe parlamentare. Este de profesie profesor de engleză.

Angel Tîlvăr este un apropiat al lui Marcel Ciolacu și un adversar al fostului baron de Vrancea, Marian Oprișan. Numirea sa în fruntea Ministerului Apărării ar putea aduce schimbări și la șefia PSD Vrancea. Președinte interimar este cum Nicușor Halici, un apropiat al lui Oprișan. Dacă Angel Tîlvăr va deveni ministru al Apărării, nu este exclus să devină și președinte al PSD Vrancea, o soluție care ar fi și pe placul lui Marcel Ciolacu.

Un alt candidat la portofoliul Apărări este Mihai Tudose, europarlamentar PSD, fost premier, fost ministru al Economiei și fost deputat. Cel de-al treilea politician aflat în cursă este Mihai Weber, deputat aflat la al treilea mandat. O decizie finală va fi luată luni după-amiază.

Demisie anunțată pe Facebook

Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcție în urmă cu o săptămână. A făcut anunțul pe rețelele sociale. Și-a motivat gestul prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, pe care l-a numit comandantul suprem al Armatei.

„Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a scris Vasile Dîncu pe Facebook.

Înainte de anunțul demisiei, Vasile Dîncu a făcut mai multe declarații referitoare la războiul din Ucraina, care i-au adus critici dure inclusiv pe plan internațional. El a spus că singura șansă pentru a pune capăt conflictului este o negociere cu Rusia.

Sursa:evz