Gigantul din România care face concedieri masive. Mulți oameni vor rămâne fără loc de muncă

Producătorul american de semiconductori Intel își va reduce numărul de angajați cu 20%, pentru a-și diminua costurile și a face față încetinirii pieței de computere personale, scrie profit.ro.

Cu peste 121.000 de angajați care lucrează pentru companie la nivel global, numărul de persoane care vor pierde locurile de muncă poate astfel ajunge până la 24.000. Compania care activează și în România pregătește totodată reduceri de costuri de până la 10 miliarde dolari, în următorii trei ani.

Intel a raportat venituri de 15,34 miliarde dolari, cu 15% mai mici calculat de la an la an, în trimestrul care s-a încheiat la 1 octombrie.

„Plănuim ca incertitudinea economică să persiste până în 2023”, a declarat CEO-ul Pat Gelsinger, într-o conferință telefonică cu analiștii.

O recesiune globală este posibilă, a spus și șeful financiar al Intel, David Zinsner. Intel urmărește reducerea cu 3 miliarde de dolari a costurilor de vânzări și a cheltuielilor operaționale în 2023, iar valoarea economiilor anuale va ajunge la 8- 10 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2025.

Recent a fost anunțat că Intel Corp. intenționează să demareze o amplă restructurare de personal, de ordinul câtorva mii de posturi, pentru a-și reduce costurile și a face față încetinirii pieței de computere personale.

Intel suferă în prezent de pe urma scăderii cererii pentru procesoare destinate computerelor personale, principala sa ramură de activitate, și în paralel nu a reușit să recupereze cotele de piață pierdute în fața rivalilor precum Advanced Micro Devices Inc.

În luna iulie, Intel a avertizat că vânzările sale pentru anul 2022 vor fi cu aproximativ 11 miliarde de dolari mai mici decât estima anterior. Tot atunci Intel a recunoscut că ar putea face unele schimbări pentru a îmbunătăți profiturile.

“Reducem cheltuielile de bază în anul calendaristic 2022 și ne uităm să adoptăm acțiuni suplimentare în a doua jumătate a anului”, a declarat atunci directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.

Precedentul val important de concedieri de la Intel a avut loc în anul 2016, când grupul american a eliminat aproximativ 12.000 de locuri de muncă, sau 11% din efectivele totale. Între timp compania a mai recurs și la alte restructurări și la închiderea unor divizii și, la fel ca multe alte companii din industria de tehnologie, a înghețat angajările la începutul acestui an, pe fondul înmulțirii semnelor de recesiune.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published.