Focurile autonomiei au fost iar aprinse în Harghita și Covasna. Se cere autonomie și cărţi de identitate secuieşti

Maghiarii din Harghita și Covasna au aprins focuri de veghe în peste 100 de localități pentru „a reitera solicitarea autonomiei.”

Evenimentul a fost organizat de Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iar ca și în anii trecuți, a fost citită proclamația semnată Balázs Izsák, liderul instituției.

Potrivit documentului, autonomia teritorială ar putea fi o garanție a securității, păcii și prosperității în Ținutul Secuiesc. De asemenea, se precizează că maghiarii cer în continuare autonomie și doresc cărți de identitate secuiești.

„Declarăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă pentru cetăţenii Ţinutului Secuiesc. Voinţa şi exigenţele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucţiei autorităţilor, am reuşit să acţionăm la nivel european în interesul Ţinutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internaţional. Mai avem o sarcină în faţa noastră: crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cărţii de identitate secuieşti. Fie ca această seară să fie un moment în care toţi membrii comunităţii să-şi conştientizeze această sarcină, ea să devină pentru toţi o experienţă personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună în viitor”, se arată în documentul remis agenţiei ungare de presă MTI.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *