După ce a participat la exerciții nucleare, Vladimir Putin tună și fulgeră: ‘Rusia nu a vorbit niciodată proactiv despre utilizarea armelor nucleare’

Rusia nu a luat niciodată inițiativa de a vorbi despre posibilitatea utilizării armelor nucleare, iar escaladarea retoricii pe această temă este folosită pentru a-i influența pe susținătorii Rusiei, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Interfax.

  • Context: Vladimir Putin a asistat miercuri la exerciții ale forțelor nucleare strategice ale Rusiei.  Exercițiul a fost planificat din timp, iar SUA au fost informate în prealabil.

Potrivit acestuia, “provocările cu arme nucleare, escaladarea posibilității chiar a tezei despre utilizarea armelor nucleare de către Rusia sunt folosite tocmai pentru a atinge aceste obiective – pentru a influența prietenii noștri, aliații noștri, statele neutre, pentru a le spune: uitați-vă pe cine susțineți, ce țară teribilă este Rusia, nu trebuie să o susțineți, nu trebuie să cooperați cu ea, nu trebuie să cumpărați nimic de la ea, nu trebuie să-i vinzi nimic. De fapt, acesta este un obiectiv primitiv”, a spus Putin.

În același timp, Putin a spus: “La urma urmei, nu am spus niciodată nimic cu privire la inițiativa privind posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia, ci doar am făcut aluzie la declarațiile făcute de liderii țărilor occidentale. Ei bine, această doamnă Liz Truss, recentul prim-ministru al Marii Britanii, a spus direct într-o conversație cu presa: da, Marea Britanie este o putere nucleară, atribuțiile prim-ministrului includ o posibilă utilizare și o voi face, sunt pregătită pentru acest lucru”, a spus Putin.

În același timp, potrivit lui, “nimeni nu a reacționat în niciun fel”. “Ei bine, să spunem că a gafat acolo – fata este un pic din adâncimea ei. Păi, cum poți să spui public astfel de lucruri? Ei bine, dacă ar corecta-o, Washingtonul ar spune public: nu avem nimic de-a face cu acest lucru, nu știm. Și nu a fost nevoie să jignim, ci pur și simplu să ne disociem”, a spus Putin. “La urma urmei, toată lumea tace. Și ce ar trebui să ne gândim? Credem că aceasta este o poziție coordonată, că începem să fim șantajați. Deci, ce facem? Complet tăcut, prefăcându-se că nu am auzit nimic, sau ce?”, a continuat el.

Potrivit președintelui Federației Ruse, există și alte declarații pe această temă. “Conducerea regimului de la Kiev vorbește în mod constant despre dorința sa de a deține arme nucleare”, a spus el.

Dialog cu SUA

Rusia este pregătită să rezolve orice problemă cu Statele Unite, Moscova a oferit și documente privind stabilitatea strategică, a mai declarat președintele rus. “Suntem pregătiți să rezolvăm orice problemă, nu refuzăm. În decembrie anul trecut, am propus ca Statele Unite să continue dialogul privind stabilitatea strategică. Nu ne-au răspuns în decembrie anul trecut. Tăcere. Dacă vor, suntem pregătiți, vă rog. Iar dacă nu vor, nu”, a spus el.

Pe 21 octombrie, secretarul de stat american Antony Blinken și-a anunțat disponibilitatea de a purta un dialog cu Rusia ori de câte ori este necesar. El a adăugat că secretarul american al Apărării, asistentul președintelui american Joe Biden pentru securitate națională și alți reprezentanți ai conducerii țării mențin, de asemenea, interacțiunea cu omologii lor ruși.

Sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published.