Kievul pregătește desfăşurarea de ‘forțe de menținere a păcii’, în format internațional, pe teritoriul ucrainean

Reprezentanții Republicii Belarus și ai Rusiei resping inițiativa președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind desfăşurarea unei misiuni de observatori internaționali la granița belaruso-ucraineană – potrivit lui Fedir Venislavski, reprezentant al preşedintelui Zelenski în Rada Supremă, potrivit HROMADSKE TV, scrie Rador.

Potrivit lui Venislavski, reprezentanții belaruşi şi ruşi s-au opus inițiativei Kievului, “în diverse formate şi platforme”. Cu toate acestea, a subliniat oficialul, pentru desfăşurarea unor forțe de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei, nu este nevoie de acordul Republicii Belarus sau al Rusiei. “Dar pentru a desfăşura pe teritoriul Ucrainei observatori militari, forțe de menținere a păcii din orice țară, nu avem nevoie nici de acordul Belarusului, nici de al Federației Ruse. Pentru că acesta este teritoriul nostru” – a subliniat Venislavski.

Oficialul a menționat că decizia privind desfăşurarea pe teritoriul ţării a reprezentanților formațiunilor militare străine se ia conform Constituției, în temeiul unei legi speciale. “Dacă va apărea o astfel de necesitate, sunt convins că președintele va iniția acest proiect de lege, iar Rada Supremă îl va adopta rapid. Și nu avem nicio problemă în a monitoriza provocările din partea Federației Ruse și a Belarusului” – a explicat reprezentantul președintelui Ucrainei.

Potrivit lui Venislavski, rapiditatea desfășurării misiunii va depinde de cât de repede se va ajunge la un acord cu cei care se vor alătura acestei iniţiative de monitorizare. “Procesul este în derulare. Cred că nu este nevoie de mult timp pentru a lua o decizie și pentru a o pune în aplicare. Nu este vorba despre luni, ci mai degrabă despre săptămâni” – a adăugat acesta.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published.