Sosesc inspectorii AIEA! La cererea Kievului, aceștia vor inspecta două locaţii nucleare din Ucraina

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că va trimite inspectori pentru a vizita două locaţii nucleare din Ucraina, după ce a primit o solicitare în acest sens din partea autorităţilor de la Kiev, transmite CNN. Decizia vine în urma acuzaţiilor făcute de oficialii ruşi în ultimele zile, potrivit cărora Kievul ar fi plănuit să folosească o aşa-numită “bombă murdară” într-o operaţiune sub steag fals, anunță news.ro.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că “a luat la cunoştinţă de declaraţiile făcute duminică de Federaţia Rusă cu privire la presupuse activităţi în două locaţii nucleare din Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă publicat luni pe site-ul agenţiei. Agenţia nu a precizat locaţia celor două situri.

Decizia vine în urma acuzaţiilor făcute de oficialii ruşi în ultimele zile, potrivit cărora Kievul ar fi plănuit să folosească o aşa-numită “bombă murdară” într-o operaţiune sub steag fals.

Arma este concepută pentru a combina un exploziv convenţional, cum ar fi dinamita, cu material radioactiv, cum ar fi uraniul, astfel încât să disperseze materialul radioactiv pe o suprafaţă mare. Moscova susţine, fără dovezi, că în Ucraina există instituţii ştiinţifice care deţin tehnologia necesară pentru crearea armei şi acuză Kievul că intenţionează să o folosească.

Afirmaţiile au fost puternic respinse de SUA, Ucraina şi Regatul Unit, care, la rândul lor, au acuzat Rusia că încearcă să lanseze propria operaţiune sub pavilion fals. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a primit o solicitare scrisă din partea Ucrainei de a trimite echipe pentru a efectua activităţi de verificare în cele două locaţii.

Grossi a subliniat că ambele situri se află sub incidenţa garanţiilor AIEA. “AIEA a inspectat una dintre aceste locaţii în urmă cu o lună şi toate constatările noastre au fost în concordanţă cu declaraţiile de garanţii ale Ucrainei. Nu au fost găsite acolo activităţi sau materiale nucleare nedeclarate”, a declarat şeful AIEA.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *