Rusia insistă cu acuzațiile privind ‘bomba murdară’: O vom considera terorism nuclear

Rusia intenţionează să aducă în discuţie marţi, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, acuzaţia sa conform căreia Ucraina plănuieşte un atac cu “bombă murdară” și a lansat un apel către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să facă tot posibilul pentru a “preveni producerea acestei crime odioase”.

În contextul înaintării forțelor ucrainene în provincia strategică Herson, ocupată de Rusia, oficiali ruși de rang înalt au telefonat, duminică şi luni, omologilor occidentali duminică pentru a le spune că Moscova suspectează Ucraina că plănuiește să folosească o așa-numită “bombă murdară” încărcată cu material nuclear, informează Rador.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a răspuns acuzând Rusia că plănuiește ea însăși un astfel de atac pentru a da vina pe Ucraina. De asemenea, țările occidentale au respins acuzaţiile Rusiei drept pretext pentru intensificarea războiului care a început în urmă cu opt luni, în februarie, când forțele ruse au invadat ţara vecină, Ucraina.

“Vom considera folosirea “bombei murdare” de către regimul de la Kiev drept un act de terorism nuclear”, a scris ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, luni, într-o scrisoare adresată lui Guterres și Consiliului de Securitate. “Îndemnăm țările occidentale să-și exercite influența asupra regimului de la Kiev pentru a abandona planurile sale periculoase, care amenință pacea și securitatea internațională”, a mai scris ambasadorul rus în scrisoarea văzută de Reuters.

“Lansăm un apel către secretarul general al Națiunilor Unite să facă tot ce îi stă în putere pentru a preveni producerea acestei crime odioase”. Rusia le-a spus omologilor din state membre ale Consiliului că va aborda problema în timpul unei ședințe cu ușile închise de marți, au declarat diplomații.

Consiliul s-a reunit de zeci de ori pe tema Ucrainei, începând din februarie, însă nu poate lua nicio măsură semnificativă, întrucât Rusia are drept de veto – alături de Statele Unite, China, Marea Britanie și Franța. Rusia a fost izolată diplomatic de organismul mondial. La începutul acestei luni, trei sferturi (143 de țări) din Adunarea Generală a ONU, alcătuită din 193 de state au votat pentru a condamna “tentativa Rusiei de a anexa ilegal” patru regiuni parțial ocupate din Ucraina și a cerut tuturor țărilor să nu recunoască acest demers al Moscovei.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published.