• Tue. Oct 3rd, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Bricheta e lângă fitil! Rusia anunță că Ucraina a intrat în faza finală de producție a bombei murdare

Oct 25, 2022
0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în “faza finală” pentru fabricarea unei “bombe murdare”, o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, relatează AFP. “Conform informaţiilor de care dispunem, două organizaţii ucrainene au instrucţiuni specifice pentru a fabrica aşa-numita ‘bombă murdară’. Munca lor a intrat în faza finală”, a precizat într-un comunicat locotenent-generalul Igor Kirillov, însărcinat în cadrul armatei ruse cu substanţe radioactive, produse chimice şi biologice, scrie Agerpres.

Citește și: Peskov pune tunurile pe Macron și Scholz: Nu manifestă niciun efort de mediere privind războiul

El a mai spus că “scopul acestei provocări este de a acuza Rusia că foloseşte arme de distrugere în masă în Ucraina şi de a lansa astfel o campanie antirusă puternică în lume”, şi că Kievul vrea în special “să intimideze populaţia locală şi să crească fluxul de refugiaţi în Europa”. “Detonarea unui dispozitiv explozibil radioactiv ar determina inevitabil contaminarea zonei pe o suprafaţă care ar putea ajunge la mai multe mii de metri pătraţi”, a atras el atenţia.

Kirillov a acuzat de asemenea Marea Britanie că are “contacte” cu Kievul “despre chestiunea unei eventuale procurări de tehnologii (necesare) pentru producţia de arme nucleare” de către Ucraina.

Acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului conform cărora Ucraina ar dori să recurgă la o “bombă murdară” sunt “false”, au transmis luni, într-o declaraţie comună, Parisul, Londra şi Washingtonul.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a precizat la rândul său că a discutat cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, despre acest subiect şi a “invitat oficial AIEA să trimită de urgenţă experţi în instalaţii paşnice în Ucraina”, aceste structuri unde Rusia “susţine în mod fals” că Ucraina dezvoltă o “bombă murdară”.

Grossi “a acceptat. Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost şi rămâne mereu transparentă. Nu avem nimic de ascuns”, a afirmat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la rândul său duminică un răspuns “cât mai dur posibil” din partea aliaţilor săi occidentali.

Duminică, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a transmis omologilor săi american, francez, britanic şi turc “preocupările sale legate de eventuale provocări din partea Ucrainei prin utilizarea unei ‘bombe murdare'”.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub ‘steag fals’, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o “bombă murdară” pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau “bombă murdară” este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *