Marcel Ciolacu spune că România va respecta jalonul anumat prin PNRR în ceea ce privește reformarea sistemului de pensii. Liderul PSD spune nu există niciun risc ca țara noastră să rateze această țintă. Ministerul Muncii a apelat la un consultant al Băncii Mondiale pentru realizarea unui studiu care va sta la baza viitoarei legi a pensiilor.

„Cred că luni Banca Mondială va înainta acest studiu, pe baza căruia se va face viitoarea lege. Avem termen până la 31 decembrie. Normal că ministrul Muncii va înainta premierul şi ce au convenit interministerial în ceea ce priveşte pensiile speciale. Ne vom încadra în jalon, categoric. Haideţi să vedem raportul Băncii Mondiale”, a declarat Marcel Ciolacu.

Dispute din spațiul public

Liderul PSD a comentat și disputa din spațiul public cu privire la procentul cu care vor fi mărite pensiile de la 1 ianuarie 2023. „Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare. Acum toată lumea îşi dă cu părerea şi am intrat chiar într-o zonă penibilă de avansare de procente.

Nu am nicio reţinere să-i reamintesc preşedintelui Klaus Iohannis că, atunci când era domnul Cîţu premier şi nu aveam nici criză energetică, nici război în Ucraina, domnia sa spunea că nu sunt bani să creştem pensiile şi că trebuie să calculăm foarte bine. Toată echipa guvernamentală este formată din oameni responsabili şi sunt ferm convins că ne vom aşeza la masă în coaliţie și vom încheia această dispută. Eu cred că e o discuţie care trebuie scoasă din contextul politic şi cu responsabilitate discutată în interiorul coaliţiei”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Decizia se va lua în coaliție

În ultimele zile au fost vehiculate mai multe variante în ceea ce privește majorarea pensiilor de la 1 ianuarie. Înițial s-a vehiculat că indexarea ar fi de 10% sau 11% în două tranșe. Apoi, s-a ajuns la 10% într-o singură tranșă. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că pensiile trebuie mărite proporțional cu rata inflației adică cu 15%. A spus însă că nu știe dacă bugetul poate suporta acest lucru. Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat vineri că mărirea va fi de cel puțin 10%. Asociațiile de Pensionari care au ieșit în stradă au cerut o mărire a pensiilor cu 26%.

Marcel Ciolacu spune că este deranjat de toate aceste speculații, dar nu a avansat nicio cifră. „Mă deranjează personal această discuţie cu cine oferă mai mult pensionarilor. Îmi doresc să facem o mărire a pensiilor sustenabilă. Important este că ne-am hotărât să mărim pensiile, cât şi salariul minim. Poate mărim mai mult pensiile mai mici. Toate pensiile trebuiesc mărite, dar cred că soluţia finală trebuie luată în coaliţie“, a mai spus Marcel Ciolacu, potrivit news.ro.

Sursa:evz