Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că europenii ar fi surprinşi dacă ar afla adevărul despre avariile la cele două conducte Nord Stream. El a făcut aceste declarații în condițiile în care Rusia a insistat să facă parte din ancheta internațională care investighează exploziile la cele două conducte din Marea Baltică.

Peskov a afirmat că Rusia acţionează „intens” pentru ca reprezentanții săi să fie incluși în anchetă. Aceasta în condițiile în care, anterior, a spus că este „aranjată” pentru a da vina pe ruşi.

„Se acţionează prin canalele diplomatice”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a precizat, însă, că demersul „se izbeşte de un zid de reticenţă faţă de elucidarea în comun a adevărului, care cu siguranţă va surprinde nu doar o singură ţară europeană, dacă ar fi făcut public”. Peskov a refuzat să facă alte comentarii pe acest subiect, acuzându-i în schimb pe reprezentanții Germaniei, Suediei și Danemarcei, implicați în anchetă refuză să facă schimb de informații.

Sursa foto. Twitter

Putin a acuzat o acțiune de terorism internațional

În 12 octombrie, Vladimir Putin spunea că exploziile care au produs scurgeri de gaze din Nord Stream 1 şi 2 au fost urmarea unor acţiuni de „terorism international”. Beneficiari ai acestei acțiuni, spunea Vladimir Putin ar fi Statele Unite, Polonia şi Ucraina. Mai mult, diplomaţia de la Moscova i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să dezvăluie dacă ţara sa este răspunzătoare de sabotajul respectiv.

În urmă cu câteva zile, reprezentanții Poliției din Copenhaga anunțau că avariile de pe gazoductele Nord Stream au fost cauzate de „explozii puternice”, potrivit Sky News. Ancheta este gestionată în comun de Poliția din Copenhaga și de Serviciul de Securitate și Informații din Danemarca, în colaborare cu organismele omologe din Germania și Suedia.

„Este încă prea devreme pentru a spune ceva despre cadrul în care se va desfășura cooperarea internațională cu Suedia și Germania, deoarece depinde de mai mulți actori”, au transmis polițiștii danezi.

Pe de altă parte, anchetatorii germani au constatat că avariile au fost cauzate de sabotaj, o concluzie similară celei din Suedia. Cu toate acestea, ancheta Berlinului nu a putut lega în mod clar sabotajul de o singură sursă. Cea mai vehiculată variantă este că Rusia a fost în spatele exploziilor.

sursa foto: notiziarioestero.com

Controversele din jurul conductelor Nord Stream

Gazoductele Nord Stream au făcut obiectul unor controverse geopolitice şi înaintea războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Kievul şi Washingtonul s-au opus proiectelor respective, pe motiv că acestea creşteau dependenţa Europei de gazul din Rusia. Pe de altă parte, Berlinul, principalul beneficiar al gazului livrat pe aici, şi Moscova au insistat să continue dezvoltarea lor.

După invazia rusă în Ucraina, în contextul sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, deşi lucrările de construcţie se încheiaseră, germanii au renunţat să dea în exploatare Nord Stream 2.

Sursa:evz