Războiul din Ucraina sporește tensiunile din Orientul Mijlociu: Israelul, îngrijorat de legăturile militare dintre Iran şi Rusia

Premierul israelian, Yair Lapid, s-a declarat joi, în cursul unei convorbiri cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, “profund îngrijorat” de legăturile militare dintre Iran şi Rusia, notează AFP,ptrivit Agerpres.
Cu prilejul acestei discuţii telefonice, Yair Lapid a fost “informat despre cele mai recente evoluţii din războiul din Ucraina şi a subliniat că Israelul este alături de poporul ucrainean”, potrivit unui comunicat al biroului său.

Premierul israelian a subliniat, de asemenea, “îngrijorarea sa profundă cu privire la legăturile militare dintre Iran şi Rusia”, a adăugat textul.

Potrivit unui responsabil israelian sub protecţia anonimatului, Yair Lapid a făcut aluzie la transferul de drone iraniene în Rusia.

Uniunea Europeană a anunţat că a adunat “probe” care demonstrează că dronele utilizate de Rusia în războiul său din Ucraina au fost furnizate de Iran şi a impus sancţiuni împotriva unor persoane şi unei entităţi iraniene.

Miercuri, la ONU, Rusia şi Iranul au dezminţit cu fermitate orice furnizare de către Teheran a unor drone armate Moscovei în războiul din Ucraina.

În aceeaşi zi, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat că Israelul nu va furniza arme Ucrainei, după un avertisment din partea Moscovei împotriva furnizării de arme israeliene Kievului.

“Politica noastră faţă de Ucraina nu se va schimba. Vom continua să sprijinim Occidentul şi să fim alături de el, dar nu vom furniza Ucrainei niciun sistem de armament”, a spus Benny Gantz.

În trecut, Ucraina a cerut Israelului să-l sprijine împotriva Rusiei, însă Israelul şi Moscova întreţin strânse relaţii.

Autorităţile israeliene şi-au limitat până în prezent cooperarea cu Ucraina la ajutor umanitar şi livrări de materiale neletale pentru a-şi proteja relaţia cu Moscova.

Israelul a devenit, de asemenea, un refugiu pentru detractorii Kremlinului şi chiar şi ruşi celebri s-au mutat acolo de când a început invazia rusă a Ucrainei, pe 24 februarie.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *