UPDATE: Armata ucraineană a precizat că Portul Odesa a fost atacat dinspre mare de drone kamikaze de proveniență iraniană. Astfel, două drone au distrus clădirea administrativă din zona portului. În acest context, serviciile de salvare acționează pentru stingerea incendiului produs, anunțat pe Telegram Comandamentul Operaţional Sud al forţelor ucrainene.

În urma atacului, un civil a fost ucis. Anterior, oficiali ai Statelor Unite au declarat că Rusia a cumpărat drone produse în Iran. O dronă Shahed-136 a fost doborâtă deasupra mării de forțele antiaeriene.

Statul Major rus a anunțat că aproape 10.000 de bărbaţi s-au oferit voluntari pentru a fi mobilizaţi în războiul din Ucraina, după anunţul lui Vladimir Putin.

„În prima zi de mobilizare parţială, aproximativ 10.000 de cetăţeni au ajuns singuri la comisariate, fără să aştepte convocarea”, a dat asigurări Vladimir Tsimlianski, un purtător de cuvânt al Statului Major.

Ministerul Apărării nu a difuzat nici o imagine oficială a mobilizării şi nu a dat cifre cu privire la numărul persoanelor care au primit ordin de mobilizare.

Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe recruții ruși să dezerteze

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a transmis rușilor care urmează să fie mobilizați să protesteze în stradă, să fugă din țară ori să dezerteze. Doar astfel vor reuși să evite moartea într-un zăzboi din care nu înțeleg nimic. El a arătat că în ultimele șase luni au murit 55 de mii de soldați ruși.

„55 de mii de soldați ruși au murit în acest război în șase luni. Zeci de mii sunt răniți și mutilați. Vreți mai mult? Nu? Atunci protestați. Ripostați. Fugiți sau predați-vă captivității ucrainene. Acestea sunt opțiunile voastre dacă vreți să supraviețuiți”, le-a transmis Volodimir Zelenski viitorilor recruți.

El a precizat că decizia lui Vladimir Putin de a mobiliza parțial rezerviștii este o confirmare a faptului că armata Rusiie nu a putut rezista Ucrainei.

„Acum, din cauza mobilizării, războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru majoritatea cetățenilor Federației Ruse nu mai este ceva la televizor sau pe internet, ci a intrat în fiecare casă rusească”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Player video