În contextul în care rețelele de socializare s-au umplut de imagini cu tineri ruși încorporați cu forța, statele occidentale se declară pregătite să-i primească pe dezertori. Germania a anunțat că va oferi azil tuturor celor care vor fugi de încorporare în armata lui Putin.

În ultimele zile, de la momentul discursului în care Vladimir Putin a declarat mobilizarea, internetul s-a umplut de imagini cu tineri ruși ce refuză încorporarea. Mulți sunt luați cu forța de polițiști, de lângă familiile care încearcă să-i protejeze. Alții se lasă duși de bună voie, în timp ce își iau rămas bun de la soții și copii.

Există și dintre cei care, odată ce au ajuns la centrele de recrutare cer explicații, refuzând să accepte propaganda de stat.

Oamenii vor să știe de ce trebuie să lupte în Ucraina

Un video care circulă pe rețelele de socializare arată câțiva bărbați în fața unui oficiu de recrutare din Daghestan care strigă la un ofițer de recrutare că nu au ce să caute în acest război. Imaginile arată cum o femeie ofițer de recrutare le spune bărbaților să se încorporeze și să lupte pentru „viitorul lor”.

„De ce trebuie să mergem la acest război?”, strigă un bărbat.

Pentru că este un război pentru viitorul nostru!, răspunde femeia.

Nu avem un prezent, despre ce viitor vorbim, a fost răspunsul bărbatului”.

Un altul intervine și replică:

„Bunicul meu a luptat pentru Patria Mamă! În 1941-1945 a fost un război. Acum nu este război, este politică”.

Proteste împotriva mobilizării în Rusia

La scurtă vreme după discursul susținut de Vladimir Putin miercuri dimineața, unii activiști anti-război au lansat un apel la proteste în întreaga țară. Ei au avertizat că, odată decretată mobilizarea parțială, „războiul ajunge în fiecare casă” din Rusia.

„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele și copiii?”, au transmis, într-un comunicat publicat de mișcarea de tineret „Vesna” din Sankt Petersburg.

Mai multe proteste au izbucnit în 39 de orașe din Rusia, însă au fost doar o oportunitate pentru autorități să-i ia cu forța pe bărbații participanți și să-i înroleze. Peste 1.000 de persoane au fost agresate și tratate cu violență de forțele de ordine, deși oamenii protestau pașnic.

O petiţie online împotriva mobilizării decretate de Putin a strâns deja peste 70.000 de semnături.

 

Germania acordă azil politic dezertorilor ruși

Germania este pregătită să primescă dezertori, „ameninţaţi cu represiunea”, din armata rusă. Ministrul german de Interne Nancy Faeser a declarat într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), că țara sa îi va proteja pe cei ce fug din armata lui Putin.

„Cel care i se opune în mod curajos lui Putin şi se pune astfel în mare pericol poate cere azil politic în Germania”, declară Nancy Faeser.

Ministrul german al Justiței Marco Buschmann a afirmat că ruşii care fug din ţara lor sunt „bineveniţi” în Germania.

Sursa:evz