Cum sunt pedepsiți protestatarii anti-mobilizare din Rusia: După ce au fost reținuți, li s-au înmânat documentele de recrutare

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Peste 1.300 de persoane au fost arestate în întreaga Rusie, potrivit unui grup local de monitorizare, în urma protestelor de miercuri împotriva ordinului de mobilizare parțială emis de Moscova.

Surse de presă independente au declarat că unele dintre persoanele arestate au primit citații pentru a se prezenta la birourile de înrolare militară joi, prima zi completă de recrutare, notează Al-Jazeera.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre rapoartele potrivit cărora bărbaților reținuți li s-au dat documente de recrutare, a declarat că acest lucru nu este împotriva legii.

Apelul președintelui Vladimir Putin de a mobiliza alți 300.000 de ruși pentru a lupta în Ucraina a semnalat o escaladare a războiului care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane de persoane.

Monitorul OVD-Info a transmis că aproape 1.400 de persoane din 38 de orașe rusești au fost reținute miercuri în cadrul protestelor anti-război.

Potrivit jurnaliștilor de la agenția de presă AFP, în centrul Moscovei, cel puțin 50 de persoane au fost reținute de poliția în echipament antirevoltă, în timp ce la Sankt Petersburg, poliția a înconjurat și reținut un mic grup de protestatari, urcându-i într-un autobuz în timp ce aceștia scandau “Nu mobilizării!”.

“Toată lumea este speriată. Eu sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag”, a declarat protestatarul Vasili Fedorov, un student care purta un simbol pacifist pe piept, relatează AFP.

La Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia, poliția a urcat în autobuze o parte dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting anti-război.

O femeie în scaun cu rotile a strigat, referindu-se la președintele rus: “Nenorocitul de nebun chelios”. O să arunce o bombă asupra noastră și noi toți îl protejăm în continuare. Am spus destul”, a relatat agenția de știri AP.

Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: “Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”.

Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Mitingurile de miercuri au fost primele proteste împotriva războiului la nivel național de la începutul luptelor, la sfârșitul lunii februarie.

Între timp, zborurile din Rusia au fost aproape complet rezervate în această săptămână, conform datelor companiilor aeriene și agențiilor de turism, într-un aparent exod al persoanelor care nu doresc să se alăture conflictului.

În timpul anunțului de mobilizare, Putin s-a angajat, de asemenea, să folosească “toate mijloacele disponibile” pentru a proteja teritoriul rusesc.

Cu o zi mai devreme, regiunile ucrainene aflate sub controlul Moscovei au anunțat referendumuri de anexare în regiunile ocupate Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, în cursul acestei săptămâni, în care oamenii vor fi invitați să se alăture Rusiei.

Referendumurile au fost criticate de Occident, deoarece se desfășoară în timpul ocupației și fără supraveghere.

sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.