August 17, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

O reuniune G-20 s-a încheiat fără comunicat final comun, din cauza dezacordurilor cu Rusia legate de Ucraina

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

O nouă confruntare între statele occidentale, care denunţă impactul războiului din Ucraina asupra economiei, şi Rusia, care acuză că sancţiunile occidentale sunt la originea deteriorării situației economiei mondiale, a făcut imposibilă obținerea consensului la o reuniune a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din statele G-20. În lipsa consensului, reuniunea s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, scrie digi24.ro

Războiul din Ucraina a fost omniprezent în discuţiile de la această reuniune, din perspectiva implicaţiilor sale asupra pieţelor şi accentuării crizelor alimentară şi energetică.

Indonezia nu a cedat presiunilor statelor occidentale care i-au cerut să excludă Rusia de la întâlnire. Doi responsabili ruşi au fost prezenţi, în timp ce ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a intervenit prin legătură video, la fel şi omologul său ucrainean Serghei Marcenko.

În lipsa unui consens care să permită elaborarea unui comunicat comun al reuniunii, Indonezia, țara care deţine preşedinţia rotativă a G-20, a emis o declaraţie în numele acestei preşedinţii, în care evidenţiază punctele asupra cărora statele participante au fost de acord.

În cele două zile ale reuniunii desfăşurate pe insula indoneziană Bali, participanţii au încercat să găsească soluţii pentru criza alimentară şi cea energetică, precum şi pentru stoparea creşterii inflaţiei, relatează agenţiile AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Astfel, G20 s-a angajat să creeze un forum în cadrul căruia miniştrii agriculturii şi de finanţe să caute soluţii pentru nevoile de alimente şi îngrăşăminte, după modelul unui forum al miniştrilor sănătăţii dedicat pandemiei COVID-19.

„Am făcut de asemenea progrese asupra creşterii rolului sectorului privat şi celui al instituţiilor financiare în combaterea schimbărilor climatice”, menţionează preşedinţia indoneziană a G20, subliniind că membrii acestui grup au fost de acord că trebuie reglementat domeniul criptomonedelor şi că trebuie să colaboreze în chestiuni fiscale, având ca obiectiv aplicarea din 2024 a unui impozit minim de 15% pe profitul multinaţionalelor, decizie pe care au luat-o în 2021.

La rândul său, preşedinta executivă a Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, le-a cerut statelor G20 să facă „tot ce le stă în putere” pentru a diminua creşterea inflaţiei, să-şi adapteze politicile bugetare şi să coopereze. „Perspectivele s-au deteriorat semnificativ şi incertitudinile sunt foarte mari”, a atenţionat Georgieva.

În acest timp, secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avut discuţii bilaterale cu miniştrii de finanţe saudit, indonezian şi turc, faţă de care a pledat pentru plafonarea preţului petrolului rusesc, mod în care Washingtonul doreşte să reducă din veniturile Rusiei în speranţa că aceasta va întâmpina şi mai multe dificultăţi în finanţarea armatei sale, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..