August 17, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

O forţă multinaţională de menţinere a păcii se va retrage după 40 de ani de pe o insulă aflată în centrul războaielor israeliano-arabe

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

O forţă multinaţională de menţinere a păcii instalată de 40 de ani va părăsi Tiran „până la sfârşitul anului”, una dintre insulele strategice situate în Marea Roşie între Egipt, Israel şi Arabia Saudită, a anunţat vineri Casa Albă într-un comunicat, notează digi24.ro

„Forţele internaţionale de menţinere a păcii, inclusiv trupele americane, vor părăsi insula Tiran”, a confirmat în faţa presei preşedintele american, Joe Biden, în vizită în Arabia Saudită, la Jeddah.

Tiran, 61,5 km pătrați, este o insulă la 6 kilometri est de peninsula egipteană Sinai, la intrarea în Golful Aqaba, care conduce spre Iordania şi Israel. Foto-ProfimediaDESCHIDE GALERIA FOTO
,
Sub suveranitate egipteană din 1950, ocupate în 1956 de Israel la sfârşitul războiului-fulger al Canalului Suez, Tiran şi Sanafir se află în centrul războaielor israeliano-arabe, conform Agerpres.

Tiran, 61,5 kilometri pătraţi, este o insulă la şase kilometri est de peninsula egipteană Sinai, la intrarea în Golful Aqaba, care conduce spre Iordania şi Israel. Sanafir, 33 de kilometri pătraţi, se află la 2,5 kilometri mai spre est.

Acordul de pace de la Camp David semnat în 1979 între Israel şi Egipt a permis Egiptului să recupereze aceste teritorii. Dar Cairo s-a angajat să demilitarizeze Sinaiul şi să nu posteze trupe pe aceste două insuliţe. Doar forţa multinaţională de observatori este autorizată în zonă.

Între 2016 şi 2017, o serie de hotărâri contradictorii au fost pronunţate de justiţia egipteană, înainte ca Curtea Constituţională Supremă să decidă în favoarea unei retrocedări definitive către Arabia Saudită.

Israelul nu are „nicio obiecţie” faţă de transferul celor două insule strategice din Marea Roşie către Arabia Saudită, considerat o precondiţie pentru un eventual proces de normalizare a relaţiilor între aceste două state, transmite vineri AFP, citând surse apropiate dosarului.

Unii observatori văd această etapă ca un prim pas spre normalizarea relaţiilor dintre marea monarhie de la Golf şi Israel, mai scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..